Zeegezicht

Prijs: Op aanvraag
Schilder: Peter van den Braken
Afmetingen: 45 x 38 met lijst, in goede staat
Signatuur: linksboven, omstreeks 1922
Techniek: Olieverf op doek

 

Beschrijving

Van den Braken woonde in 1922 in Den Haag en vertoefde daar vaak aan de zee. Als geen ander kan hij de zee verbeelden. Haar rustgevende,  deining, maar ook beangstigende werveling en grootheid. Hij dringt er diep in door.
In dit schilderij zien we de zee die zich verbindt met haar natuurlijke lotgenoot: de hemel. Alleen de horizon staat tussen beiden.
In dit schilderij is hun natuurlijke samenhorigheid goed zichtbaar. In de hemel drijven de wolken als in de zee. En omgekeerd doen dat de golven in de zee van de lucht. Die twee zijn één, ze spiegelen elkaar. Ook hun stemming is verwant. Kijkt men naar de zee dan verschijnt er gehuld in krachtige schoonheid: soms rust, langzame deining, en soms hectiek. In de hemel is het net zo.
Peter van de Braken verbeeldt in dit werk dus die innige samenhang tussen de zee en haar golven en de hemel en haar wolken. Hij laat ook zien hoe de zee en de hemel botsen op de lijn van de horizon. De zee en de hemel sluiten daar hun compromis. De horizon bewaakt in hemels licht het evenwicht tussen beiden. In dit werk zien we die macht: ze trekt dan weer een harde, dan weer een zachte lijn tussen het water van de zee en de lucht met haar wolken.

 

Biografie 

Peter van den Braken werd geboren in 1896 in Eindhoven als zoon van Poulus Catharina (Pauw) van den Braken (1868-1963) en Maria Elisabeth Cecilia van Bakel (1894-1980). Hij was de jeugdvriend van Antoon Coolen, die ook landelijk vooral werd als streekromanschrijver van het Brabantse leven. Van den Braken was een bewonderaar van Vincent van Gogh. In het schildersdorp Heeze was de schilder Jan Kruysen zijn leermeester  en had contact met zijn zoon Antoon Kruysen.

Van den Braken heeft op vele plaatsen gewoond en hij heeft ook veel gereisd. Reeds op twaalfjarige leeftijd besloot hij Brabant te verlaten om met zijn schildersbenodigdheden de wereld rond te trekken.

Zo werkte hij in zijn jonge jaren onder andere in Brussel, Maastricht, Nijmegen, Amsterdam, Kortenhoef, Parijs, Londen en Rome. Vroeg in zijn leven werkte hij ook in Zwitserland, Frankrijk en Portugal. Later enige tijd in Finland, Noorwegen, Noord-Amerika. in Canada (Montreal en Toronto), Palm Beach in Florida en in Mexico City.

Hij maakte vooral landschappen en stillevens, waarbij hij uitging van zijn geheugen en van schetsen. Maar eerst en vooral was en bleef hij, in het spoor van Jan Kruijsen en diens zoon Antoon, toch bij uitstek de schilder van het fraaie Brabantse landschap met haar typische boerderijen.

 

 

Delen: