Winter in Brabant
Prijs: Verkocht |
Schilder: Peter van den Braken |
Afmetingen: 147 x 97 inclusief lijst, werk is in goede staat |
Signatuur: linksonder |
Techniek: Olieverf op doek |
Beschrijving
Peter van den Braken gaf dit werk de titel: ‘Winter in Brabant’. Peter van den Braken had de natuur van een zwerver. Voor dag en douw en tot ’s avonds laat zwierf hij over het Brabantse land. Hij kende de winter door en door en was levenslang gefascineerd door de invloed van de winter op het boerenland. In vele werken beproefde hij zijn kracht op dit grote onderwerp. Enkele, zoals deze, hebben een fors formaat.
In die winter werken verkondigt hij indringend zijn evangelie van de Brabantse boerderij. Schilderijen die de kijker met huid en haar verslinden.
De lucht is dreigend en grimmig. Een massief van reusachtige boerderijen, in de vorm van krachtige driehoeken, wordt belaagd door nevel, sneeuw en ijs. Hun vensterramen zijn diep zwart. Hun deuren potdicht. Niemand waagt zich buiten. Bomen, vertakt in ronde vormen, bieden nog weerstand. Hooi en hout, door ijs en sneeuw opgeslokt, doemen als grote rotsblokken aan de voorzijde op. Akkers rukken op in omvangrijke grijsgroene ijsbanen en bedreigen de boerderijen. Hun weerstand tegen de winterse machten staat op het punt gebroken te worden.
En toch… schitteren deze boerderijen in deze Brabantse winterwereld van bovenaf in een kleed van fijn hemels licht. Ze worden door dit licht omgeven en ervan doordrongen. Hierdoor is de sfeer van dit grote werk sprookjesachtig, juist door alle schimmige dreiging en het betoverende licht. Zie daar de wonderlijke ‘Winter in Brabant’.
Biografie
Van den Braken werd geboren in 1896 in Eindhoven als zoon van Poulus Catharina (Pauw) van den Braken (1868-1963) en Maria Elisabeth Cecilia van Bakel (1894-1980). Hij was de jeugdvriend van Antoon Coolen, die ook landelijk vooral werd als streekromanschrijver van het Brabantse leven. Van den Braken was een bewonderaar van Vincent van Gogh. In het schildersdorp Heeze was de schilder Jan Kruysen zijn leermeester en had contact met zijn zoon Antoon Kruysen.
Van den Braken heeft op vele plaatsen gewoond en hij heeft ook veel gereisd. Reeds op twaalfjarige leeftijd besloot hij Brabant te verlaten om met zijn schildersbenodigdheden de wereld rond te trekken.
Zo werkte hij in zijn jonge jaren onder andere in Brussel, Maastricht, Nijmegen, Amsterdam, Kortenhoef, Parijs, Londen en Rome. Vroeg in zijn leven werkte hij ook in Zwitserland, Frankrijk en Portugal. Later enige tijd in Finland, Noorwegen, Noord-Amerika. in Canada (Montreal en Toronto), Palm Beach in Florida en in Mexico City.
Hij schilderde vooral landschappen en stillevens, waarbij hij uitging van zijn geheugen en van schetsen. Maar eerst en vooral was en bleef hij, in het spoor van Jan Kruijsen en diens zoon Antoon, toch bij uitstek de schilder van het fraaie Brabantse landschap met haar typische boerderijen.