Weidelandschap met koeien

Prijs: Verkocht
Schilder: Adrianus Johannes Groenewegen, Adrianus Johannes
Afmetingen: 78 x 60, inclusief ijst, werk is in goede staat
Signatuur: rechtsonder
Techniek: Olieverf op doek

 

Beschrijving

Groenewegen drong diep door in het Brabantse boerderijen, het landschap en haar dieren. Bekend is dat hij zich bekwaamde in het observeren en tekenen van koeien in vele posities en formaties. Hij schildert ze bijna als personen, die zich in zijn schilderijen rechtstreeks tot ons wenden. Zo ook in dit werk. Daarin neemt een zwart bonte koe de tijd om naar de kijker om te zien.
Fraai is ook de gelaagdheid in dit werk. Aan de horizon grazen, gegroepeerd in een lang lint, vele koeien. Deze methode geeft structuur en prikkelt de verbeelding. Het maakt gevoelig voor de inzet van dit fraaie werk. Dat is de bestemming van de grotere ruimte waarin Groenwegen alles in schoonheid tot recht laat komen.


Biografie 

Groenewegen studeerde aan de Academie voor Beeldende kunsten te Rotterdam. Daar bleef hij vervolgens wonen en werken tot 1898. Vervolgens ging hij naar  Den Haag en van 1923 tot 1963 woonde en werkte hij in het Noord Brabantse Budel.

Groenewegen is geldt als een van de laatste exponenten van de Haagse School. Vooral zijn vroege werken getuigen daarvan. Hij maakte werk in olieverf, maar bereikte een hoogtepunt in zijn technisch hoogste aquarellen. Hij is zowel in zijn aquarellen, olieverven als tekeningen een meester in het schilderen van koeien. Maar verder maakte hij ook karaktervolle portretten, stillevens, interieurs met boerenfiguren, stads-, en riviergezichten. Veel van zijn werk werden tijdens zijn leven geëxporteerd naar Engeland, Schotland, Canada en de VS. Een groot aantal van deze werken hebben, via veilingen, de weg weer terug naar Nederland gevonden. In Budel staat nog steeds het huis dat hij zelf heeft laten bouwen en is een straat naar hem vernoemd.