Wandelaar in landschap

Prijs: Op aanvraag
Schilder: Adriaan Marinus Geijp
Afmetingen: 34 x 26, inclusief lijst, werk licht beschadigd (gaatje)
Signatuur: rechtsonder
Techniek: Olieverf op paneel

 

Beschrijving

In het hart van dit doek zien we in volle zomer een wandelaar met een stok. Hij staat in deze compositie centraal. De landweg verdeelt zijn schilderachtige wereld in twee helften, links en rechts. De situering van de wandelaar aan de voorzijde schept de aanlokkelijke verte van een avontuurlijke reis. Het is een klassiek thema.
Een romantisch werk dus van Geijp. De reiziger aangetrokken door de verte. Hem staat niets in de weg: de wereld ligt aan zijn voeten. In dit werk heerst rust en harmonie. Het huis, de fraaie molen en de bomen begeleiden hem liefdevol op zijn weg. De koeien en de bomen, de tweede laag in dit werk, bakenen de verte af. Die zullen hem ook welgevallig zijn. Onder een grootse en blauwe hemel is er in de wereld rust en harmonie voor iedereen die als passanten deel uitmaken van de reis door het leven.

 

Biografie 

Adriaan Marinus Geijp (1856 – 1926) werd in Middelburg geboren. Rond 1880 verhuisde hij naar Den Haag om zich verder te ontwikkelen. Hij schilderde bij voorkeur bosgezichten, landschappen met vee, maar maakte ook portretten en stadsgezichten.

 

 

Delen: