Visser op boot in waterlandschap

 

Prijs: Op aanvraag
Schilder: Henk Leurs
Afmetingen: 52 x 44, inclusief  ijst, in goede staat
Signatuur: op achterzijde
Techniek: Olie op doek

 

Beschrijving

In dit verstild tonalistische werk laat Henk Leurs ons niet één, maar twee prachtige rivieren zien. Een rivier van licht dat schuin het doek invalt en stromend en fluisterend de visser met haar stilte wijdt. En de rivier van water, dat voor dat heerlijke licht wijkt en door al die grootsheid een moment stil staat voor de kijker naar dit kunstwerk. De achtergrond, waar in de geest van Jacob Maris, de gebouwen eveneens vloeiend in elkaar overgaan, is op dit toneel het donkere decor dat vanuit ‘gene zijde’ de visser op afstand gadeslaat. Het groene weiland maakt eveneens plaats op de pas voor het samenspel van de visser met het licht en het water.

Visser, licht, water en weideland sluiten in dit werk dus hun heerlijk en wonderschoon bondgenootschap. Henk Leurs toont in dit schilderij waarom hij terecht tot ‘de nabloei van de Haagse school’ wordt gerekend.

 

Biografie 

Henk Leurs (1890 – 1956) leerde schilderen van zijn vader, de Haagse landschapschilder Johannes Karel Leurs. Daarna ontwikkelde hij zich tot een gevoelig impressionist wiens werk wordt gerekend tot de nabloei van de Haagse School. Hij tekende en schilderde een grote verscheidenheid aan onderwerpen, waaronder landschappen, stadsgezichten, stillevens en interieurs.

Delen: