Ven in de Peel

Prijs: Op aanvraag
Schilder: Peter van den Braken
Afmetingen: 75 x 56 inclusief sobere lijst, in goede staat
Signatuur: rechtsonder
Techniek: Olieverf op doek

 

Beschrijving

Dit werk deelt de ervaring die Peter van den Braken aan iedere mens  meegaf en die vanaf zeer vroege leeftijd zijn credo was: ‘Blijf niet bij jezelf, je begrensde ‘ik’, maar treedt naar buiten’.
Van den Braken bracht dit geloof door zijn kunst tot uitdrukking. Zoals in dit schilderij, dat hij doopte tot ‘Ven in de Peel’. De wolken lijken al vast door het credo overtuigd. Ze spiegelen zich in het ven, gaan er zich in ’te buiten’. Verder domineren de intens paarse kleuren van de heide het beeld. Als we over het ven op de voorgrond heen zien, zijn we daadwerkelijk buiten, en ontwaren we tegelijkertijd meerdere vergezichten. Links een molen met een dorp met rode huisjes. Nog verder, in het hart van het werk, een kerk. Rechts domineert een grote boerderij met een boom het gezichtsveld.
In die immense ruimte en in de vergezichten van de Peel ervaren wat Peter van den Braken bedoelde. De schilderkunst is blijkbaar een leerschool om buiten, één met de geest van de natuur te zijn. Ons daarvoor volledig open te stellen.
In die grote gedachte gaat het niet om onszelf, het gaat om de ervaring van iets groters in ons, dat we buiten onszelf herontdekken.

 

Biografie 

Peter van den Braken werd geboren in 1896 in Eindhoven als zoon van Poulus Catharina (Pauw) van den Braken (1868-1963) en Maria Elisabeth Cecilia van Bakel (1894-1980). Hij was de jeugdvriend van Antoon Coolen, die ook landelijk vooral werd als streekromanschrijver van het Brabantse leven. Van den Braken was een bewonderaar van Vincent van Gogh. In het schildersdorp Heeze was de schilder Jan Kruysen zijn leermeester  en had contact met zijn zoon Antoon Kruysen.

Van den Braken heeft op vele plaatsen gewoond en hij heeft ook veel gereisd. Reeds op twaalfjarige leeftijd besloot hij Brabant te verlaten om met zijn schildersbenodigdheden de wereld rond te trekken.

Zo werkte hij in zijn jonge jaren onder andere in Brussel, Maastricht, Nijmegen, Amsterdam, Kortenhoef, Parijs, Londen en Rome. Vroeg in zijn leven werkte hij ook in Zwitserland, Frankrijk en Portugal. Later enige tijd in Finland, Noorwegen, Noord-Amerika. in Canada (Montreal en Toronto), Palm Beach in Florida en in Mexico City.

Hij maakte vooral landschappen en stillevens, waarbij hij uitging van zijn geheugen en van schetsen. Maar eerst en vooral was en bleef hij, in het spoor van Jan Kruijsen en diens zoon Antoon, toch bij uitstek de schilder van het fraaie Brabantse landschap met haar typische boerderijen.

 

 

Delen: