Stalinterieur met paarden en kippen

Prijs: Verkocht
Schilder: Groenewegen, Adrianus Johannes
Afmetingen: 108 x 75, inclusief ijst, werk is in goede staat
Signatuur: linksonder
Techniek: Olieverf op doek

 

Beschrijving

Groenewegen heeft in zijn werk volledig recht willen doen aan de dieren. Hun schoonheid en eigen aard. Bijzondere aandacht had hij voor koeien. En dat geheel in lijn met de geschiedenis van de Nederlandse schilderkunst.
Maar men hoede zich voor al te snelle veralgemenisering. Groenewegen heeft immers als onderdeel van bijvoorbeeld interieurs, landschappen, stads-, en haven-, en riviergezichten, vele andere dieren dan koeien geschilderd en geaquarelleerd. Verder maakte hij ook vele studietekeningen van bijv. paarden en kippen. Ook gaf hij andere dieren dan koeien in afzonderlijke werken een speciale plaats.
In dit stalinterieur gaat alle aandacht naar twee vertrouwde stalgenoten: paarden en kippen. De twee paarden zien we in hun karakteristieke waardigheid, hun geduldige lijdzaamheid en dienstbaarheid. Aan de anatomie, houding en de warme diepte van de kleuren van deze paarden in rust zien hoe meesterlijk Groenewegen zijn onderwerp beheerst. Wat de kippen betreft, dat is een geheel ander verhaal. Die scharrelen druk en vrolijk verder, op zoek naar buitenkansjes.

 

Biografie 

Groenewegen studeerde aan de Academie voor Beeldende kunsten te Rotterdam. Daar bleef hij vervolgens wonen en werken tot 1898. Vervolgens ging hij naar  Den Haag en van 1923 tot 1963 woonde en werkte hij in het Noord Brabantse Budel.

Groenewegen geldt als een van de laatste exponenten van de Haagse School. Vooral zijn vroege werken getuigen daarvan. Hij maakte werk in olieverf, maar bereikte een hoogtepunt in zijn technisch hoogstaande aquarellen. Niettemin is hij zowel in zijn aquarellen, olieverven als tekeningen een meester in het weergeven van koeien. Verder maakte hij ook karaktervolle portretten, stillevens, interieurs met boerenfiguren, stads-, en riviergezichten. Veel van zijn werken werden tijdens zijn leven geëxporteerd naar Engeland, Schotland, Canada en de VS. Een groot aantal ervan hebben, via veilingen, de weg weer terug naar Nederland gevonden. In Budel staat nog steeds het huis dat hij zelf heeft laten bouwen en is een straat naar hem vernoemd.

Delen: