Stalinterieur met moeder en kind

Prijs: Op aanvraag
Schilder: Groenewegen Adrianus Johannes
Afmetingen: 32 x 27, inclusief fraaie ijst, werk is in uitstekende staat
Signatuur: linksonder,
Techniek: Olieverf op doek

 

Beschrijving

Een fraai en zeldzaam stalinterieur van Groenewegen. Het kleine kind, met hoepel in de hand, komt polshoogte nemen bij moeder, die doende is met het melken van de koe. Het tafereel zal in het leven van de boeren vele, vele malen zijn voorgekomen. Bekend is dat Groenewegen de boeren in hun boerderijen bezocht, en daar ook kinderen schilderde. Ook enkele  kinderen, die zo nu en dan bij hem binnenliepen, kregen een plaats in zijn werk. De personen die in zijn werken verschijnen waren dus echte, levende personen woonachtig in Budel. Ook later nog, als er schilderijen van Groenewegen opdoken, werden ze herkend door buurtgenoten.

 

Biografie 

Groenewegen studeerde aan de Academie voor Beeldende kunsten te Rotterdam. Daar bleef hij vervolgens wonen en werken tot 1898. Vervolgens ging hij naar  Den Haag en van 1923 tot 1963 woonde en werkte hij in het Noord Brabantse Budel.

Groenewegen is geldt als een van de laatste exponenten van de Haagse School. Vooral zijn vroege werken getuigen daarvan. Hij maakte werk in olieverf, maar bereikt een hoogtepunt in zijn technisch hoogstaande aquarellen. Hij is zowel in zijn aquarellen, olieverven als tekeningen een meester in het schilderen van koeien. Maar verder maakte hij ook karaktervolle portretten, stillevens, interieurs met boerenfiguren, stads-, en riviergezichten. Veel van zijn werk werden tijdens zijn leven geëxporteerd naar Engeland, Schotland, Canada en de VS. Een groot aantal van deze werken hebben, via veilingen, de weg weer terug naar Nederland gevonden. In Budel staat een huis dat hij heeft laten bouwen en is een straat naar hem vernoemd.

Delen: