Stadsgezicht tijdens feestdag

Prijs: Op aanvraag
Schilder: Peter van den Braken
Afmetingen: 86 x 72, inclusief lijst, werk is in uitstekende staat
Signatuur: rechtsonder
Techniek: Olieverf op doek

 

Beschrijving

Een winterse en feestelijke dag in de stad. Onder statige, klassieke gebouwen, versierd met vele vlaggetjes, spoedden de mensen -klein onder de hoge statige gebouwen- zich naar een feest.

Van den Braken laat volop zien dat het feest is. Hij schildert veel feestelijke tekens. Vlaggetjes op gebouwen, iemand die met een vlag zwaait, lichtjes, de richting van ongeduldige mensen, sporen in de sneeuw. Maar het feest zelf schildert hij niet. Het is er, de verwachting is er, maar we zien het niet. Het feest zelf is elders, het klopt onzichtbaar aan de deur van degenen die er zich zichtbaar heen spoeden…

 

Biografie 

Peter van den Braken werd geboren in 1896 in Eindhoven als zoon van Poulus Catharina (Pauw) van den Braken (1868-1963) en Maria Elisabeth Cecilia van Bakel (1894-1980). Hij was de jeugdvriend van Antoon Coolen, die ook landelijk vooral werd als streekromanschrijver van het Brabantse leven. Van den Braken was een bewonderaar van Vincent van Gogh. In het schildersdorp Heeze was de schilder Jan Kruysen zijn leermeester  en had contact met zijn zoon Antoon Kruysen.

Van den Braken heeft op vele plaatsen gewoond en hij heeft ook veel gereisd. Reeds op twaalfjarige leeftijd besloot hij Brabant te verlaten om met zijn schildersbenodigdheden de wereld rond te trekken.

Zo werkte hij in zijn jonge jaren onder andere in Brussel, Maastricht, Nijmegen, Amsterdam, Kortenhoef, Parijs, Londen en Rome. Vroeg in zijn leven werkte hij ook in Zwitserland, Frankrijk en Portugal. Later enige tijd in Finland, Noorwegen, Noord-Amerika. in Canada (Montreal en Toronto), Palm Beach in Florida en in Mexico City.

Hij maakte vooral landschappen en stillevens, waarbij hij uitging van zijn geheugen en van schetsen. Maar eerst en vooral was en bleef hij, in het spoor van Jan Kruijsen en diens zoon Antoon, toch bij uitstek de schilder van het fraaie Brabantse landschap met haar typische boerderijen.

 

Delen: