Stadsgezicht Den Haag met Nieuwe kerk

Prijs: Verkocht
Schilder: Groenewegen, Adrianus Johannes
Afmetingen: 54 x 35, inclusief fraaie lijst, in zeer goede staat
Signatuur: rechtsonder
Techniek: Aquarel 

 

Beschrijving

Dit werk speelt zich midden in het oude Den Haag af. De  lucht is bijna egaal. Groenewegen kiest een perspectief waarin de passanten en gebouwen zich direct naar ons als toeschouwer keren.
Dominant in dit werk is de trotse Nieuwe Kerk, het hoogtepunt van de vroeg Protestantse kerkelijke architectuur. Die domineert het beeld in al haar luister. Groenewegen heeft in al zijn werken een groot oog voor detail. Hij beschikte daarnaast ook over de verfijnde techniek die voor haar weergave nodig is. We zien vele intrigerende beelden uit de oude binnenstad:  graafwerkzaamheden, een grachtengezicht met meerdere schepen,  herenhuizen en verder opvallend veel personages, van klein tot groot, dichtbij of veraf, allemaal liefdevol weergegeven door de gevoelige hand van Groenewegen.
Een stemmig klassiek werk dus, dat volop leeft en historisch waardevol is.

 

Biografie 

Groenewegen studeerde aan de Academie voor Beeldende kunsten te Rotterdam. Daar bleef hij vervolgens wonen en werken tot 1898. Vervolgens ging hij naar  Den Haag en van 1923 tot 1963 woonde en werkte hij in het Noord Brabantse Budel.

Groenewegen is geldt als een van de laatste exponenten van de Haagse School. Vooral zijn vroege werken getuigen daarvan. Hij maakte werk in olieverf, maar bereikte een hoogtepunt in zijn technisch hoogste aquarellen. Hij is zowel in zijn aquarellen, olieverven als tekeningen een meester in het schilderen van koeien. Maar verder maakte hij ook karaktervolle portretten, stillevens, interieurs met boerenfiguren, stads-, en riviergezichten. Veel van zijn werk werden tijdens zijn leven geëxporteerd naar Engeland, Schotland, Canada en de VS. Een groot aantal van deze werken hebben, via veilingen, de weg weer terug naar Nederland gevonden. In Budel staat nog steeds het huis dat hij zelf heeft laten bouwen en is een straat naar hem vernoemd.

Delen: