Poort bij lamplicht

Prijs: Op aanvraag
Schilder: Peter van den Braken, omstreeks 1922
Afmetingen: 77 x 58 inclusief lijst, werk is in  goede staat
Signatuur: linksonder
Techniek: Houtsnede

 

Beschrijving

Grote donkere vlakken, afgebakend door de sneeuw, zorgen voor een intens beeld. Een donkeren nacht, waarin men door de sneeuw zijn weg baant. Dan verschijnt de poort, de weg naar de geborgenheid van een een thuis. Die poort is smal. De winternacht is koud en ijl. En toch, in de donkere nacht wijst het licht van de lamp de weg.

Peter van de Braken was een gelovig mens. Dus men mag voor de uitleg van deze houtsnede best denken aan Mt 7:13-14.


Biografie 

Van den Braken werd geboren in 1896 in Eindhoven als zoon van Poulus Catharina (Pauw) van den Braken (1868-1963) en Maria Elisabeth Cecilia van Bakel (1894-1980). Hij was de jeugdvriend van Antoon Coolen, die ook landelijk vooral werd als streekromanschrijver van het Brabantse leven. Van den Braken was een bewonderaar van Vincent van Gogh. In het schildersdorp Heeze was de schilder Jan Kruysen zijn leermeester  en had contact met zijn zoon Antoon Kruysen.

Van den Braken heeft op vele plaatsen gewoond en hij heeft ook veel gereisd. Reeds op twaalfjarige leeftijd besloot hij Brabant te verlaten om met zijn schildersbenodigdheden de wereld rond te trekken.

Zo werkte hij in zijn jonge jaren onder andere in Brussel, Maastricht, Nijmegen, Amsterdam, Kortenhoef, Parijs, Londen en Rome. Vroeg in zijn leven werkte hij ook in Zwitserland, Frankrijk en Portugal. Later enige tijd in Finland, Noorwegen, Noord-Amerika. in Canada (Montreal en Toronto), Palm Beach in Florida en in Mexico City.

Hij maakte vooral landschappen en stillevens, waarbij hij uitging van zijn geheugen en van schetsen. Maar eerst en vooral was en bleef hij, in het spoor van Jan Kruijsen en diens zoon Antoon, toch bij uitstek de schilder van het fraaie Brabantse landschap met haar typische boerderijen.

 

Delen: