Ploegen op het land

 

Prijs: Op aanvraag
Schilder: Groenewegen, Adrianus Johannes
Afmetingen: 34 x 28, inclusief  ijst, in goede staat
Signatuur: rechtsonder
Techniek: Tekening (licht ingekleurd)

 

Beschrijving

Een studietekening met twee ploegende boeren achter paarden in een veld. Het accent ligt volledig op de twee boeren, hun paarden en ploeg.  Aan de voorzijde zien we een min of meer losstaand landbouwwerktuig. Het landschap zelf is met minimale contouren aangeduid. De figuren heeft Groenewegen licht ingekleurd. Er is niets teveel in deze tekening, maar ook niets te weinig. De focus ligt volledig op relatie tussen de mens en zijn paard.
Het werk is zegt veel over de tekenkunst van Groenewegen, zijn grote vaardigheid, maar vooral zijn respect voor de boeren en het boerenleven. Hoe eenvoudig ook, dat grote onderwerp komt volledig in deze eenvoudige tekening tot uitdrukking. Zijn respect voor het boerenleven zal de basis zijn voor zijn ’techniek’, want liefde voedt kennis en kunde. Dat is ook in deze tekening te zien. Kijk hoe het rechterpaard contact maakt met de toeschouwer van dit werk, dat is: om respect en aandacht vraagt. Bij het tekenen zijn niet alleen de proporties het probleem, maar vooral de proporties in functie van de houding en beweging. Ook deze tekening toont hoe meesterlijk Groenewegen die kunst in dienst van schoonheid en liefde beheerste.

 

Biografie 

Groenewegen studeerde aan de Academie voor Beeldende kunsten te Rotterdam. Daar bleef hij vervolgens wonen en werken tot 1898. Vervolgens ging hij naar  Den Haag en van 1923 tot 1963 woonde en werkte hij in het Noord Brabantse Budel.

Groenewegen is geldt als een van de laatste exponenten van de Haagse School. Vooral zijn vroege werken getuigen daarvan. Hij maakte werk in olieverf, maar bereikte een hoogtepunt in zijn technisch en stilistisch hoogstaande aquarellen. Hij is zowel in zijn aquarellen, olieverven als tekeningen een meester in het schilderen van koeien. Maar verder maakte hij ook karaktervolle portretten, stillevens, interieurs met boerenfiguren, stads-, en riviergezichten. Veel van zijn werk werden tijdens zijn leven geëxporteerd naar Engeland, Schotland, Canada en de VS. Een groot aantal van deze werken hebben, via veilingen, de weg weer terug naar Nederland gevonden. In Budel staat nog steeds het huis dat hij zelf heeft laten bouwen en is een straat naar hem vernoemd.

Delen: