Paard

Prijs: Op aanvraag
Schilder: Groenewegen, Adrianus Johannes
Afmetingen: 34 x 29, inclusief ijst, werk is in goede staat
Signatuur: linksonder, monogram
Techniek: Tekening

 

Beschrijving

Groenewegen tekent het paard in al zijn kracht, rust en minzame grootheid. Maar hij heeft ook in dit werk groot oog voor detail. Het is zijn manier om mens, dier en natuur te huldigen. Hier zien we het paard, fraai gekleed door het tuig, het dek en die verbindingsstukken.

Biografie 

Groenewegen studeerde aan de Academie voor Beeldende kunsten te Rotterdam. Daar bleef hij vervolgens wonen en werken tot 1898. Vervolgens ging hij naar  Den Haag en van 1923 tot 1963 woonde en werkte hij in het Noord Brabantse Budel.

Groenewegen geldt als een van de laatste exponenten van de Haagse School. Vooral zijn vroege werken getuigen daarvan. Hij maakte werk in olieverf, maar bereikte een hoogtepunt in zijn technisch hoogstaande aquarellen. Niettemin is hij zowel in zijn aquarellen, olieverven als tekeningen een meester in het weergeven van koeien. Verder maakte hij ook karaktervolle portretten, stillevens, interieurs met boerenfiguren, stads-, en riviergezichten. Veel van zijn werken werden tijdens zijn leven geëxporteerd naar Engeland, Schotland, Canada en de VS. Een groot aantal ervan hebben, via veilingen, de weg weer terug naar Nederland gevonden. In Budel staat nog steeds het huis dat hij zelf heeft laten bouwen en is een straat naar hem vernoemd.

Delen: