De oude toren van Woensel

Prijs: Op aanvraag
Schilder: Dimmen Gestel
Afmetingen: 54 x 46, inclusief lijst. Werk is in goede staat.
Signatuur: rechtsonder,
Techniek: Tekening 

 

Beschrijving

Rondom de oude toren van Woensel zien we een schijnsel van verfijnd licht dat, als sneeuw, door een zoom van statige bomen wordt gezeefd. De najaarstemming is ingetogen, maar vervult toch overvloedig de hele ruimte van dit werk. Het perspectief vormen de landwegen en een lage muur waarin de bomen en de oude toren gevangen zijn en waarnaar ze zich voegen.
Uiteraard mag niet onvermeld blijven dat dit de toren is waarin de geniale kunstenaar Jan Kruysen, gedwongen door diepe armoede, met al zijn kinderen vanaf 1911 onderdak vond.

 

Biografie 

Dimmen Gestel, (1862 – 1945) is vooral beschreven als vriend/leerling van Vincent Van Gogh. Toch is hij ook belangrijk als zelfstandig kunstenaar. In zijn jonge jaren studeerde Dimmen in Amsterdam op de Rijksnormaalschool voor zijn M.O. akte tekenen waarvoor hij cum laude slaagde. Intussen vergezelde hij van Gogh op diens schilders tochten als hij tussendoor thuis was. Hij was ook een leerling van August Allebé en Theo Molenboer. Zijn onderwerpen zijn landschap, genre stilleven. Dimmen Gestel werkte in de trant van de Haagse School.
Delen: