Oude Schuur

Prijs: Op aanvraag
Schilder: Jan Kruysen
Afmetingen: 70 x 48 inclusief lijst, in goede staat
Signatuur: linksonder,
Techniek: Olieverf op doek

 

Beschrijving

We zien een wonderlijke, raadselachtige schuur. Wankel, asymmetrisch, onlogisch gebouwd. Rare ronde, golvende, bewegende delen. Twee vleugels aan de buitenkanten. Deze schuur lijkt te kunnen lopen of vliegen… en roept: ‘Ik zie eruit als een bouwvallige schuur. Wat ben ik waard?

Functionaliteit en uniformiteit op basis van een, berekend ontwerp en plan kenmerkt onze tijd. We verwachten strakke, rationele vormgeving. Toeval of inval bestaan niet. Het bouwplan is gemaakt, de kosten berekend. De schuur is dan zoals alle anderen, zonder eigen wezen of identiteit.

Heel iets anders is er aan de hand met schuren van Kruysen. Vooraf was er armoede: geen planken, pannen, spijkers… Zonder dat was er ook geen plan, geen berekening. Maar geleidelijk kwam er veel uit alle kanten en handen. Zo ontstond en groeide deze unieke schuur in de tijd. Het resultaat is de aparte, kleurrijke rijkdom van het geschenk dat we zien. Een schuur als geen ander. Een gave, met een geheel eigen identiteit en vorm.

Inderdaad, een wonderlijke schuur met twee vleugels: een gave neergedaald uit de hemel en daarvoor weer bedoeld. Wankel, kwetsbaar, maar toch een rijk, sterk en liefdevol geheel

.

 

Biografie 

Jan Kruysen (1874 – 1938) was een fantastische persoonlijkheid. Gekleed met een grote zwierige hoed, wambuis, kuitbroek en schoenen met gespen en een wijde cape, behoorde Jan Kruysen met zijn markante kop, met snor en puntbaardje, gedurende vele jaren bij het dorpsbeeld van Oirschot.

Jan Kruysen werd geboren in het Brabantse Liempde, vlakbij Boxtel waar hij in 1897 voor de eerste keer trouwde en wel met Barbara van Dijk die hem zestien kinderen zou schenken, waarvan er overigens veel vroegtijdig stierven. Belangrijk in zijn leven waren verder Heeze, waar hij jaren deel uitmaakte van de schildergroep ‘de Kempen’ en Weert. In Valkenburg ontmoette hij de mecenas Henri Wijsbek, met wie hij ook bevriend raakte.Later zwierf hij onder meer door Duitsland, waar hij in Silezië de officiersweduwe Maria Menzel leerde kennen met wie hij in 1924 in Oirschot trouwde. Jan Kruysen overleed als inwoner van Oirschot in 1938 in het St. Josephziekenhuis in Eindhoven op 64-jarige leeftijd.

 

Delen: