Oude schuur met kerk van Oirschot

Prijs: Op aanvraag
Schilder: Jan Kruysen
Afmetingen: 64 x 47, inclusief zeer fraaie art deco lijst, in goede staat
Signatuur: rechtsonder
Techniek: Olieverf op schildersboard

 

Beschrijving

Een fraai contrast. De St. Petrus Basiliek lijkt terug te deinzen voor een hoog oprijzende primitieve houten schuur. Maar bij nader beschouwing zien we dat de kerk over de schuur waakt.

Die schuur symboliseert zonder enige terughoudendheid de betekenis van de trotse, harde arbeid van de Brabantse boeren op hun land. De vormentaal van de eenvoudige schuur is, ondanks alle ogenschijnlijke bouwvalligheid, bij nader inzien robuust en majestueus. Haar wanden met planken zijn stevig, haar dak weerbaar en haar fraaie golvingen stijlvol. Ze wil van geen wijken weten.

 

Biografie 

Jan Kruysen (1874 – 1938) was een fantastische persoonlijkheid. Gekleed met een grote zwierige hoed, wambuis, kuitbroek en schoenen met gespen en een wijde cape, behoorde Jan Kruysen met zijn markante kop, met snor en puntbaardje, gedurende vele jaren bij het dorpsbeeld van Oirschot.

Jan Kruysen werd geboren in het Brabantse Liempde, vlakbij Boxtel waar hij in 1897 voor de eerste keer trouwde en wel met Barbara van Dijk die hem zestien kinderen zou schenken, waarvan er overigens veel vroegtijdig stierven. Belangrijk in zijn leven waren verder Heeze, waar hij jaren deel uitmaakte van de schildergroep ‘de Kempen’ en Weert. In Valkenburg ontmoette hij de mecenas Henri Wijsbek, met wie hij ook bevriend raakte.

Later zwierf hij onder meer door Duitsland, waar hij in Silezië de officiersweduwe Maria Menzel leerde kennen met wie hij in 1924 in Oirschot trouwde.

Jan Kruysen overleed als inwoner van Oirschot in 1938 in het St. Josephziekenhuis in Eindhoven op 64-jarige leeftijd.

 

Delen: