Oude kerk van Casteren

Prijs: Op aanvraag
Schilder: Victor de Buck
Afmetingen:  91 x 83
Signatuur: rechtsonder
Techniek: Olieverf op doek

 

Beschrijving

In dit werk van Victor de Buck zien werk de oude, later afgebroken, kerk van Casteren (bij Bladel) met kerkgangers in typische klederdracht na hun dienst aan God.
De Buck schildert de kerk in zijaanzicht, vanuit het niveau van het dorpsplein. De kijker kan zich zo voegen onder de dorpsgenoten, hen naderbij komen. Hij ervaart de grootsheid van de kerk door de eenvoud van de kerkgangers op het plein en ziet de kerk door hun ogen. De man met twee kinderen, de dochter en moeder. Verder ook meerdere kerkgangers op de achtergrond. Allen in authentieke klederdracht en met hun eenvoudige huisjes.
De Buck schildert hun vrome ingetogenheid dus volledig in harmonie met de kerk en het geloof. De lieve mensen uit Casteren zijn zojuist uit de kerk gekomen en nog verzonken in de sfeer van de heilige mis.
Een groot werk met een prachtige, ingetogen stemming.

 

Biografie 

Victor Maria Charles Joseph de Buck (Brugge, 14 augustus 1855 – Sint-Niklaas, 24 augustus 1916) was een Belgisch kunstschilder die het leven op het platteland tot onderwerp had. Hij ontdekte op doorreis van Antwerpen naar Eindhoven het toen nog schilderachtige plaatsje Bladel en hij raadde zijn vriend Joseph Gindra aan om daar en in de omgeving van de Brabantse Kempen te gaan schilderen.

Met fijnzinnig penseel schilderde Victor de Buck Kempische landschappen, dorpsgezichten en kerken. Tijdens zijn Brabantse periode maakte hij ook kennis met het werk van tijdgenoot Vincent van Gogh, die toen in Nuenen verbleef.

Later ging De Buck terug om een aantal plattelandstaferelen te fotograferen. Hierop vestigde Gindra zich met zijn gezin in 1887 te Bladel, in het Gindrahuis.

 

 

Delen: