Oude Burchten in Portugal

Prijs: € 650,–
Schilder: Peter van den Braken
Afmetingen: 61 x 63 inclusief lijst, in goede staat
Signatuur: linksonder
Techniek: Olieverf op doek

 

Beschrijving

Een panoramisch, bijna abstract Portugees dal en berglandschap met aan weerszijden twee grote bergketens. Aan een zijde verweeft de natuur de berg tot een groots geheel van burchten en huizen. In dit werk zien we die zijde vol belicht. De vormgeving van de bergen door vlakken en lijnen op grond van blauw is meesterlijk.
De berg bestaat uit de materie van de natuur, maar krijgt de geest én wordt gekleurd door primair blauw, bekroond door geel, groen, roze en rood. We zien een prachtig, bijna abstract schilderij, dat uitnodigt uit tot zien en weerzien om te kunnen beleven en herbeleven.

 

Biografie 

Van den Braken werd geboren in 1896 in Eindhoven als zoon van Poulus Catharina (Pauw) van den Braken (1868-1963) en Maria Elisabeth Cecilia van Bakel (1894-1980). Hij was de jeugdvriend van Antoon Coolen, die ook landelijk vooral werd als streekromanschrijver van het Brabantse leven. Van den Braken was een bewonderaar van Vincent van Gogh. In het schildersdorp Heeze was de schilder Jan Kruysen zijn leermeester  en had contact met zijn zoon Antoon Kruysen.

Van den Braken heeft op vele plaatsen gewoond en hij heeft ook veel gereisd. Reeds op twaalfjarige leeftijd besloot hij Brabant te verlaten om met zijn schildersbenodigdheden de wereld rond te trekken.

Zo werkte hij in zijn jonge jaren onder andere in Brussel, Maastricht, Nijmegen, Amsterdam, Kortenhoef, Parijs, Londen en Rome. Vroeg in zijn leven werkte hij ook in Zwitserland, Frankrijk en Portugal. Later enige tijd in Finland, Noorwegen, Noord-Amerika. in Canada (Montreal en Toronto), Palm Beach in Florida en in Mexico City.

Hij schilderde vooral landschappen en stillevens, waarbij hij uitging van zijn geheugen en van schetsen. Maar eerst en vooral was en bleef hij, in het spoor van Jan Kruijsen en diens zoon Antoon, toch bij uitstek de schilder van het fraaie Brabantse landschap met haar typische boerderijen.

 

Delen: