Naar de markt

Prijs: Op aanvraag
Schilder: Antoon Kruijsen
Afmetingen: 61 x 40, inclusief lijst, werk is in uitstekende staat
Signatuur: linksonder, gedateerd 1926
Techniek: Olieverf op doek

 

Beschrijving

Vroeg fauvistisch werk van Antoon Kruysen met internationale allure.
We zien een schilderij, hoofdzakelijk met twee dimensies. De diepte is aanwezig, die gaat op in vormbepalend, lichtgevend grijs. De sfeer is luchtig en vitaal. Dat hoort ook bij de markt, die op handen is. De grijze toon, die zowel achtergrond als voorgrond is, verricht wonderen. Het werk is daardoor adembenemend mooi.
De figuren missen de derde dimensie dus niet. Integendeel, ze bewegen zich fraai en soepel tussen de bebouwing naar de markt. Ze doen dat allemaal op hun eigen manier. Of ze nu op de fiets zitten, langs een paard of ezel lopen, grote zakken meeslepen. De gekozen benadering van Kruysen is authentiek, consequent en overtuigend.
.

Biografie 

Antoon Kruysen (1898 – 1977) werd geboren in Boxtel als zoon en vroege leerling van de bekende kunstschilder Jan Kruysen.  Hij volgt de academie in Rotterdam en vertrekt daarna naar Zwitserland waar hij succesvolle exposities heeft. In 1923 vestigt hij zich in Parijs, waar hij als schilder doorbreekt. In Parijs ondergaat hij de invloed van de moderne stromingen van bekende kunstenaars zoals Chagall, Matisse, Soutine en De Vlaminck. Zijn bekendheid groeit en hij krijgt veel erkenning. Kleurexplosies, een vaardige en toets met eigen kleurenpalet: het zijn kenmerken van het werk van Kruysen. Zijn expressionistische schilderijen zijn boeiend, zowel door de voorstellingen als door de vormentaal en het fauvistische kleurgebruik. In 1936 keert hij terug naar Nederland vanwege de oorlogsdreiging in Frankrijk. In 1947 vertrekt hij wederom naar Frankrijk waar hij exposities heeft en erkenning geniet. Antoon Kruysen wordt tot de grote Brabantse expressionisten gerekend en zijn werk is vertegenwoordigd in diverse musea.

Delen: