Knotwilgen in landschap

Prijs: Op aanvraag
Schilder: Antoon Kruijsen
Afmetingen: 61 x 40, inclusief lijst, werk is in uitstekende staat
Signatuur: linksonder
Techniek: Olieverf op doek

 

Beschrijving

Vroeg werk van Antoon Kruysen. De invloed van Vincent van Gogh is er in herkenbaar. Die maakte in het spoor van de school van Barbizon een aantal werken met knotwilgen. Ook Jan Kruysen en Peter van den Braken deden dat.
Antoon Kruysen bereikt in dit werk veel expressie en expansie door een open landschap met grote vlakken en krachtige kleuren. De knotwilgen krijgen de ruimte waar ze recht op hebben.
Maakte Kruysen in dit werk ‘een existentieel landschap’? Een werk over onze weg tussen hoop en wanhoop? De knotwilgen zijn dan mensen, geplant langs die weg, of juist onderweg naar, vrijheid. Mensen, authentiek of niet, gemeten naar de dikte van hun stammen.
Het kan ook zijn dat Kruysen ze zag zoals Van Gogh, namelijk als verweerde of eenzame bomen in een verlaten landschap. Metaforen voor het weerbarstige, door tegenslagen geplaagde leven.
Of zag hij de knotwilgen wellicht meer in de geest van de traditie als symbool van wedergeboorte?
Of wellicht toch dichter bij het zichtbare werk zelf blijven? Genieten van de kleuren en vormen, van de schoonheid van haar beeldkracht. Dus zonder expliciet de confrontatie met de knotwilgen aan te gaan om die te beladen met betekenissen.
Existentieel of juist niet, de knotwilgen maken in het landschap van Kruysen veel indruk door haar krachtige vormen en kleuren.


Biografie 

Antoon Kruysen (1898 – 1977) werd geboren in Boxtel als zoon en vroege leerling van de bekende kunstschilder Jan Kruysen.  Hij volgt de academie in Rotterdam en vertrekt daarna naar Zwitserland waar hij succesvolle exposities heeft. In 1923 vestigt hij zich in Parijs, waar hij als schilder doorbreekt. In Parijs ondergaat hij de invloed van de moderne stromingen van bekende kunstenaars zoals Chagall, Matisse, Soutine en De Vlaminck. Zijn bekendheid groeit en hij krijgt veel erkenning. Kleurexplosies, een vaardige en toets met eigen kleurenpalet: het zijn kenmerken van het werk van Kruysen. Zijn expressionistische schilderijen zijn boeiend, zowel door de voorstellingen als door de vormentaal en het fauvistische kleurgebruik. In 1936 keert hij terug naar Nederland vanwege de oorlogsdreiging in Frankrijk. In 1947 vertrekt hij wederom naar Frankrijk waar hij exposities heeft en erkenning geniet. Antoon Kruysen wordt tot de grote Brabantse expressionisten gerekend en zijn werk is vertegenwoordigd in diverse musea.

Delen: