Landschap met een vaart

Prijs: Verkocht
Schilder: Jan van der Linde
Afmetingen: 115 x 101 inclusief lijst, in goede staat (licht craquelé)
Signatuur: linksonder,
Techniek: Olieverf op doek

 

Beschrijving

Panoramisch werk in fors formaat van Jan van der Linden. Het werk is geschilderd in de trant van de Haagse School. Het schilderij bevat twee panorama’s: de hemel en de aarde. Ze doen in schoonheid weinig voor elkaar onder. Maar de Goddelijke hemel is toch oppermeester van dit doek. De kerk aan de rand van de horizon vervult de rol van wakende middelaar.
De hemel schittert door de ondergaande zon bij een vallende avond. De zon zelf is het heilige mysterie van dit schilderij. Ze houdt zich verborgen, maar beheerst toch de stemming in dit werk volledig. Ze laat haar rust en stilte over het aardse vallen. Niettemin zien we in de lucht betoverende gele schijnsels, flarden van licht. Het is feestelijk vuurwerk, dat ook in het spiegelende water van de vaart verschijnt en op de fluisterend stille rechteroever.
De vaart is de vloeiende weg naar de hemel, ze stroomt in de hemel uit. Of moeten we zeggen: keert naar haar als haven terug? Op grootse wijze doen dat in de luwte van de vaart ook de boerin en haar kind. En verder al het liefelijke dat in dit werk langs de vaart van het leven te vinden is. Zij allen worden aangetrokken door het stromende en spiegelende hemelse licht en koesteren haar op dit wonderschone doek.

 

Biografie 

Jan van der Linde is op 3 januari 1864 in Amsterdam geboren en daar ook overleden op 8 maart 1945. Hij is de vader en leermeester van Johan van der linde (J. van der Linde jr 1887 – 1956.). Hij woonde en werkte hoofdzakelijk in en rond Amsterdam en was leerling van A. Hilverdink. In 1914 kwam hij van Sloten (N.H.) weer terug naar Amsterdam. Jan schilderde, aquarelleerde en tekende marines vooral van de zuiderzee, verder strand- en havengezichten, landschappen en topografische stadsgezichten, voornamelijk van het oude Amsterdam.

 

Delen: