Landschap bij boerendorp

Prijs: Op aanvraag
Schilder: Groenewegen, Adrianus Johannes
Afmetingen: 34 x 29, inclusief ijst, werk is in goede staat
Signatuur: linksonder, monogram
Techniek: Tekening, met waterverf ingekleurd 

 

Beschrijving

Groenewegen tovert met zijn zachte en verfijnde lijnen dromerige koeien, boerderijen en een slapend dorp tevoorschijn. Koeien die als eenvoudige vorsten heersen in hun rijk van tijdloosheid. Het is een vast motief in het werk van Groenewegen.

 

Biografie 

Groenewegen studeerde aan de Academie voor Beeldende kunsten te Rotterdam. Daar bleef hij vervolgens wonen en werken tot 1898. Vervolgens ging hij naar  Den Haag en van 1923 tot 1963 woonde en werkte hij in het Noord Brabantse Budel.

Groenewegen geldt als een van de laatste exponenten van de Haagse School. Vooral zijn vroege werken getuigen daarvan. Hij maakte werk in olieverf, maar bereikte een hoogtepunt in zijn technisch hoogstaande aquarellen. Niettemin is hij zowel in zijn aquarellen, olieverven als tekeningen een meester in het weergeven van koeien. Verder maakte hij ook karaktervolle portretten, stillevens, interieurs met boerenfiguren, stads-, en riviergezichten. Veel van zijn werken werden tijdens zijn leven geëxporteerd naar Engeland, Schotland, Canada en de VS. Een groot aantal ervan hebben, via veilingen, de weg weer terug naar Nederland gevonden. In Budel staat nog steeds het huis dat hij zelf heeft laten bouwen en is een straat naar hem vernoemd.

Delen: