Koeien in landschap

 

Prijs: Op aanvraag
Schilder: Groenewegen, Adrianus Johannes
Afmetingen:  x , inclusief  ijst, in uitstekende staat
Signatuur: rechtsonder
Techniek: Tekening (licht ingekleurd)

 

Beschrijving

Groenewegen bestudeerde ijverig koeien in een groot aantal posities, houdingen, bewegingen, condities van licht, kleur, voor en achtergronden, op zichzelf en in relatie tot elkaar, sfeer en atmosfeer, enz. enz. Voor dat doel hield hij -als steun voor zijn geheugen en vergroting van zijn vaardigheden- gedurende zijn hele leven voortdurend vele teken-, en aantekenboekjes bij. Zijn monografie doet daar uitgebreid verslag van. Groenewegen wordt met recht één van de grote meesters van het schilderen van  deze dieren genoemd. Bijna al zijn koeienschilderijen, groot of klein, aquarel, schilderij of tekening, overtuigen en zijn onverkort van hoge kwaliteit. Dat betekent dat de grootse waardigheid en verrukkelijke verschijning van de koeien in zijn werken volledig tot haar recht komt.
Ook dit heldere werk toont met verve zijn passie, kennis en kunde. Neem bijvoorbeeld de jonge roodbonte koe aan de voorzijde die het weidetoneel op dit doek beheerst. Dwars tegen de horizonlijn aan, het hele landschap dominerend en voor zichzelf opeisend, treedt ze in al haar glorie en luister naar voren. Haar gevleugelde staart zweeft in de wind. De aarde is onmiskenbaar haar domein, haar wereld. Haar gestalte en houding zijn er zowel sierlijk als krachtig mee verankerd. Maar ook de hemel is haar welgezind. Die speelt door schaduw en licht haar wonderlijke spel over haar lichaam. Ze tovert op haar lijf met tedere lijnen en krachtige vlakken, uiteenlopende kleuren en vormen, proporties en contouren.
Ja, net zo krachtig en vol van schoonheid als deze koeien is dit schilderij van Groenewegen, dat hen zacht nadert en dicht nabij komt.

 

Biografie 

Groenewegen studeerde aan de Academie voor Beeldende kunsten te Rotterdam. Daar bleef hij vervolgens wonen en werken tot 1898. Vervolgens ging hij naar  Den Haag en van 1923 tot 1963 woonde en werkte hij in het Noord Brabantse Budel.

Groenewegen is geldt als een van de laatste exponenten van de Haagse School. Vooral zijn vroege werken getuigen daarvan. Hij maakte werk in olieverf, maar bereikte een hoogtepunt in zijn technisch en stilistisch hoogstaande aquarellen. Hij is zowel in zijn aquarellen, olieverven als tekeningen een meester in het schilderen van koeien. Maar verder maakte hij ook karaktervolle portretten, stillevens, interieurs met boerenfiguren, stads-, en riviergezichten. Veel van zijn werk werden tijdens zijn leven geëxporteerd naar Engeland, Schotland, Canada en de VS. Een groot aantal van deze werken hebben, via veilingen, de weg weer terug naar Nederland gevonden. In Budel staat nog steeds het huis dat hij zelf heeft laten bouwen en is een straat naar hem vernoemd.

Delen: