Koeien en kalveren in boerenlandschap

 

Prijs: Verkocht
Schilder: Groenewegen, Adrianus Johannes
Afmetingen:  116 x 82, inclusief lijst, over het algemeen in goede staat
Signatuur: linksonder
Techniek: Olieverf op paneel 

 

Beschrijving

Aquarel in groot formaat. De grootste aquarel die Groenewegen van koeien gemaakt heeft? Vermoedelijk wel. Groenewegen krijgt daardoor maximaal de gelegenheid voor ruimtelijke openheid én detail.
Aan zijn superieure hand zien we tot in  detail en met hoge mate van precisie de welgevallige en oogstrelende gestalten van onze heilige dieren: hun proporties, vormen, kleuren, verhoudingen, jong en oud.
Maar niet alleen de koeien krijgen hun verdiende loon. Met de dieren en hun rustig melkende boer centraal aan de voorzijde, is er ook aandacht voor een groots landschap. Daarin zit alles wat Groenewegen ook tot een gevoelig landschapskunstenaar maakt. De wereld van van deze aquarel bevat niet één toneel, maar door haar gelaagdheid meerdere voorstellingen die harmonisch in elkaar overgaan: een gehucht, diverse ‘verkavelde’ weilanden, een romantisch bos,  een molen aan de horizon en verderop een dorpje. En wat al niet meer?

 

Biografie 

Groenewegen studeerde aan de Academie voor Beeldende kunsten te Rotterdam. Daar bleef hij vervolgens wonen en werken tot 1898. Vervolgens ging hij naar  Den Haag en van 1923 tot 1963 woonde en werkte hij in het Noord Brabantse Budel.

Groenewegen is geldt als een van de laatste exponenten van de Haagse School. Vooral zijn vroege werken getuigen daarvan. Hij maakte werk in olieverf, maar bereikte een hoogtepunt in zijn technisch en stilistisch hoogstaande aquarellen. Hij is zowel in zijn aquarellen, olieverven als tekeningen een meester in het schilderen van koeien. Maar verder maakte hij ook karaktervolle portretten, stillevens, interieurs met boerenfiguren, stads-, en riviergezichten. Veel van zijn werk werden tijdens zijn leven geëxporteerd naar Engeland, Schotland, Canada en de VS. Een groot aantal van deze werken hebben, via veilingen, de weg weer terug naar Nederland gevonden. In Budel staat nog steeds het huis dat hij zelf heeft laten bouwen en is een straat naar hem vernoemd.

Delen: