Kersenbloemsens

Schilder: Peter van den Braken, 1930 – 1940
Afmetingen: 109 x 80, inclusief lijst, werk is in goede staat
Signatuur: rechtsonder
Techniek: Olieverf op doek

 

Beschrijving

Fraai kleurrijk expressionistisch werk, geschilderd onder de inspiratie van Vincent van Gogh. Peter van den Braken schilderde zoals bekend veel in de buurt van Mierlo en Leende. Daar bevinden zich vele boomgaarden met in het voorjaar hun kersenbloesems. De uitbundige roze kersenbloesems, op het hoogtepunt van hun bloei geschilderd, beheersen de ruimte van dit grote schilderij. Van den Braken verdeelt het licht over het hele doek. De bloesems schildert hij als spotlichten. Samen met de lichte achtergrond en de grote open ruimte brengen die vele lichtjes de frisheid van de lente.

Biografie

Peter van den Braken werd geboren in 1896 in Eindhoven als zoon van Poulus Catharina (Pauw) van den Braken (1868-1963) en Maria Elisabeth Cecilia van Bakel (1894-1980). Hij was de jeugdvriend van Antoon Coolen, die ook landelijk vooral werd als streekromanschrijver van het Brabantse leven. Van den Braken was een bewonderaar van Vincent van Gogh. In het schildersdorp Heeze was de schilder Jan Kruysen zijn leermeester  en had contact met zijn zoon Antoon Kruysen.

Van den Braken woonde op vele plaatsen en reide veel. Hij liep vroeg van huis weg. En reeds op twaalfjarige leeftijd besloot hij Brabant te verlaten om met zijn schildersbenodigdheden de wereld rond te trekken. Maar zijn hart en ziel was en bleef Brabant.

Zo werkte hij in zijn jonge jaren onder andere in Brussel, Maastricht, Nijmegen, Amsterdam, Kortenhoef, Parijs, Londen en Rome. Vroeg in zijn leven werkte hij ook in Zwitserland, Frankrijk en Portugal. Later enige tijd in Finland, Noorwegen, Noord-Amerika. in Canada (Montreal en Toronto), Palm Beach in Florida en in Mexico City.

Hij maakte vooral landschappen en stillevens, waarbij hij uitging van zijn geheugen en van schetsen. Maar eerst en vooral was en bleef hij, in het spoor van Jan Kruijsen en diens zoon Antoon, toch bij uitstek de schilder van het fraaie Brabantse landschap met haar typische boerderijen.

 

 

Delen: