Jonge boerinnen met hondje

 

Prijs: Op aanvraag
Schilder: Groenewegen, Adrianus Johannes
Afmetingen:  x , inclusief  ijst, in uitstekende staat
Signatuur: rechtsonder
Techniek: Tekening (licht ingekleurd)

 

Beschrijving

Het is hartje zomer. De ruimte in dit werk oogt weids, maar is nog steeds intiem, zacht, ja, romantisch. Een robuust Brabantse langgevel boerderij, omgeven door een houtwal, is beeldbepalend en geeft volume aan dit werk. Twee boerinnen, in typische klederdracht, met een opspringend hondje naderen ingetogen het boerderij paleis. Groenewegen heeft hen met groot gevoel geaquarelleerd.
Direct aan de voor-, en achterzijde van de boerderij smeulen twee vuurtjes. Het gras is gemaaid en gebundeld tot schoven. Verder naar voren doemt het weidelandschap op, getoonzet in de lievelingskleur van Groenewegen: turquoise.
Dit werk bezingt groots de eenvoud en stilte van het boerenland te midden waarvan Groenewegen leven en werkte.

 

Biografie 

Groenewegen studeerde aan de Academie voor Beeldende kunsten te Rotterdam. Daar bleef hij vervolgens wonen en werken tot 1898. Vervolgens ging hij naar  Den Haag en van 1923 tot 1963 woonde en werkte hij in het Noord Brabantse Budel.

Groenewegen is geldt als een van de laatste exponenten van de Haagse School. Vooral zijn vroege werken getuigen daarvan. Hij maakte werk in olieverf, maar bereikte een hoogtepunt in zijn technisch en stilistisch hoogstaande aquarellen. Hij is zowel in zijn aquarellen, olieverven als tekeningen een meester in het schilderen van koeien. Maar verder maakte hij ook karaktervolle portretten, stillevens, interieurs met boerenfiguren, stads-, en riviergezichten. Veel van zijn werk werden tijdens zijn leven geëxporteerd naar Engeland, Schotland, Canada en de VS. Een groot aantal van deze werken hebben, via veilingen, de weg weer terug naar Nederland gevonden. In Budel staat nog steeds het huis dat hij zelf heeft laten bouwen en is een straat naar hem vernoemd.

Delen: