Interieur met boerin en meisje

Prijs: Op aanvraag
Schilder: Thijssen, Carolus Johannes
Afmetingen: 50 x 48, inclusief lijst, werk is in uitstekende staat
Signatuur: linksonder
Techniek: Aquarel

 

Beschrijving

Thijssen beheerst als geen ander de moeilijke aquareltechniek. Zo schept hij licht, beweging, maar vooral tederheid van en tussen personen.

Centraal in dit werk staat de innige band tussen moeder en kind. In een eenvoudig decor schenkt moeder soep uit een grote kom soep aan haar dochtertje. Alles in dit decor straalt eenvoud en alledaagsheid uit, de activiteit, de eenvoudige deur, tafel en kast. Maar toch is er geen grotere liefelijkheid en ingetogenheid dan in dit kind. Heel gevoelig, zacht en kwetsbaar staat ze op haar klompjes achter het bord. De moeder oogt streng en waakzaam, maar ook zij is teder.

Thijssen laat met lichte toetsen rust en stilte op dit toneel dalen en stralen. De kleuren verrassen, zoals bij veel werken van Thijssen. Hij tast door de diepte van zijn kleuren door naar het innerlijk van en eenheid tussen personen. En hij overtuigt. Moeder en het kind, gehuld in de soberheid, verheven door van licht sprankelende kleuren, dat is de schoonheid van dit werk.

 

Biografie 

Carolus Johannes Thijsen (Rotterdam 1867 – Den Dolder 1917) was kunstenaar van beroep. Hij volgde zijn opleiding bij de Academie van Beeldende Kunsten te Rotterdam hoewel hij ook in Parijs en München gestudeerd heeft. Ook was hij docent van o.a. Georges Hogerwaard. Zijn onderwerpen waren veelal genrestukken, figuurstudies, portretten en historische onderwerpen. Qua tijdvak, benadering en onderwerpen staat hij dicht bij Van Gogh. Dat geldt met name voor zijn sociaal bewogen ‘Brabantse’ werken die hij in Heeze geschilderd heeft. Daarin schildert hij de grootsheid van de armoede van de boeren. Hij verbleef langere tijd in Heeze en trad er ook in het huwelijk.

 

Delen: