Havengezicht

Prijs: Verkocht 
Schilder: Jan Jans
Afmetingen: 71 x 54 inclusief lijst, in goede staat.
Signatuur: rechtsonder.
Techniek: Olieverf op doek

 

Beschrijving

In detail uitgewerkt havengezicht, vermoedelijk Amsterdam. De toets is verfijnd, maar toch stevig. Het licht van de grootse hemel spiegelt in het water. De schuiten zorgen voor een brede schaduwbaan. De overgangen van licht naar donker zijn geslaagd. In de vorm van een driehoek met een lange en korte hoek biedt dit werk een open, omringend verschiet. Hierdoor ontstaat er veel ruimte voor de haven, het IJsselmeer en de huizen. Over de hele breedte zien we een haventafereel met veel aangemeerde schuiten en huizen. Een stadsgezicht, haven-, en zeegezicht in één.
De frêle masten van de schepen steken trots als torentjes boven de huizen uit. Toch hoedt de centraal oprijzende kerk dit tafereel. Zij is en blijft het grootste baken. Door de wapperende vlaggetjes en verspreide rookpluimen zien we een windvlaag als een ademtocht door de haven gaan. Het kleine roeibootje in het water heiligt de stilte in dit verfijnde werk.

 

Biografie 

Jan Jans (1872-1943) woonde en werkte zijn hele leven in Amsterdam en ontving daar tekenonderwijs van Jan Visser jr. (1856-1938). Aanvankelijk was hij werkzaam als huis- en decoratieschilder, maar ca. 1907 vestigde hij zich als kunstschilder. Hij schilderde in de trant van de Haagse School o.m. landschappen, duin-, riviergezichten en havens. Was lid van de kunstenaarsverenigingen St. Lucas en De Onafhankelijken. Nam ook deel aan tentoonstellingen van de De Sphinx in 1917. Veel van zijn werk werd naar het buitenland verkocht, o.m. in Buenos Aires, waar hij in 1932 deelnam aan een expositie.

 

Delen: