Boerderijen met landweg

Prijs: Op aanvraag
Schilder: Groenewegen, Adrianus Johannes
Afmetingen: 41 x 38, inclusief fraaie lijst, werk is in goede staat
Signatuur: rechtsonder
Techniek: Pentekening

 

Beschrijving

Typisch Brabantse sfeer met zandweggetje en boerderijen. Op dit schilderij is niets exact afgemeten of strak. De boerderijen, de weg en de bomen hebben ieder hun eigen stem. En toch gaan ze vloeiend in elkaar over. De tekenkunstige begaafdheid van Groenewegen kan dat vastleggen.
Het werkje prikkelt de verbeelding. We gaan op onze reis terug in de tijd en op het zanderige, holle weggetje als passant aan deze boerderijen voorbij. Zo kan en mag weer zijn, wat eenmaal was.

 

Biografie 

Groenewegen studeerde aan de Academie voor Beeldende kunsten te Rotterdam. Daar bleef hij vervolgens wonen en werken tot 1898. Vervolgens ging hij naar  Den Haag en van 1923 tot 1963 woonde en werkte hij in het Noord Brabantse Budel.

Groenewegen is geldt als een van de laatste exponenten van de Haagse School. Vooral zijn vroege werken getuigen daarvan. Hij maakte werk in olieverf, maar bereikte een hoogtepunt in zijn technisch hoogste aquarellen. Hij is zowel in zijn aquarellen, olieverven als tekeningen een meester in het schilderen van koeien. Maar verder maakte hij ook karaktervolle portretten, stillevens, interieurs met boerenfiguren, stads-, en riviergezichten. Veel van zijn werk werden tijdens zijn leven geëxporteerd naar Engeland, Schotland, Canada en de VS. Een groot aantal van deze werken hebben, via veilingen, de weg weer terug naar Nederland gevonden. In Budel staat nog steeds het huis dat hij zelf heeft laten bouwen en is een straat naar hem vernoemd.

Delen: