Gezicht op Oirschot met kerk

Prijs: Op aanvraag
Schilder: Chris de Bruijn
Afmetingen: 55 x 45, inclusief lijst, werk is in  uitstekende staat
Signatuur: rechtsonder
Techniek: Olieverf op doek

 

Beschrijving

De oude dorpskern van Oirschot met de St. Petrus Basiliek. De tonen van dit werk zijn gedempt. Een serene en ingetogen stemming overheerst. Dat past bij de St. Petrus Basiliek, die centraal vanuit het midden oprijst en het toneel beheerst.

De heerschappij van de grijze kleur van de kerk maakt indruk. Het zijn gedempte kleuren, consequent over haar hele oppervlakte van het werk volgehouden, die indruk maken. Het fellere blauw, oranje en geel van de huizen vormt in deze compositie door de kleurharmonie van de kerk met de bleke weg toch een afgewogen, eenstemmig geheel.

De Bruin schildert de boerin aan de voorzijde in dezelfde kleuren. Met het wit en blauw van de gevels en met het oranje van de daken en het geel van de bomen. Ze loopt in de lijn van de kerk, die loodrecht op de weg staat, naar voren in de richting van de kijker aan gene zijde van dit doek. De samenhang kan geen toeval zijn. Kerk, boerin en de kijker naar dit werk komen zo door die lijn van de weg, in het verlengde van de kerk, harmonieus samen. Het geloofsmotief overtuigt door de fraaie vorm-, en kleurharmonie van dit werk.

 

Biografie 

Chris de Bruijn was autodidact. Hij schilderde in een impressionistische trant, stadsgezichten, landschappen, zeegezichten en bloemstillevens. Zijn vroege landschappen en boerenerven zijn blond en zonnig van kleurstelling. Opvallend is de donzige toets van zijn achtergronden. Zijn latere werk, met vooral stadsgezichten zijn meer stemmig en lijken geïnspireerd op de Amsterdamse impressionisten.

 

Delen: