Gezicht op Delfse vaart

Prijs: Verkocht
Schilder: Groenewegen, Adrianus Johannes
Afmetingen: 92 x 72, inclusief ijst, werk is in goede staat
Signatuur: linksonder
Techniek: Olieverf op doek

 

Beschrijving

De binnenhaven van Delft, geschilderd door Groenwegen. Op de achtergrond zien we de oude kerk. In de haven heerst een drukte van belang. Vele figuren zijn er zowel op het water als aan de kade op verschillende manieren mee in de weer. Op meerdere schepen wordt geladen en gelost. Een ander schip staat op punt van uitvaren.
Verder zien we in de straten rondom de haven vele passanten van allerlei pluimage. Ook de oud Hollandse, hoop opgaande, bebouwing is fraai geschilderd. Een fraai, levendig doek in flink formaat.

 

Biografie 

Groenewegen studeerde aan de Academie voor Beeldende kunsten te Rotterdam. Daar bleef hij vervolgens wonen en werken tot 1898. Vervolgens ging hij naar  Den Haag en van 1923 tot 1963 woonde en werkte hij in het Noord Brabantse Budel.

Groenewegen is geldt als een van de laatste exponenten van de Haagse School. Vooral zijn vroege werken getuigen daarvan. Hij maakte werk in olieverf, maar bereikt een hoogtepunt in zijn technisch hoogste aquarellen. Hij is zowel in zijn aquarellen, olieverven als tekeningen een meester in het schilderen van koeien. Maar verder maakte hij ook karaktervolle portretten, stillevens, interieurs met boerenfiguren, stads-, en riviergezichten. Veel van zijn werk werden tijdens zijn leven geëxporteerd naar Engeland, Schotland, Canada en de VS. Een groot aantal van deze werken hebben, via veilingen, de weg weer terug naar Nederland gevonden. In Budel staat een huis dat hij heeft laten bouwen en is een straat naar hem vernoemd.

Delen: