Gezicht op Broekhuizen aan de Maas

Prijs: Op aanvraag
Schilder: Adrianus Johannes Groenewegen
Afmetingen: 88 x 68, inclusief ijst, werk is in goede staat
Signatuur: linksonder
Techniek: Olieverf op doek

 

Beschrijving

De nadruk in dit werk ligt op de rustieke dorpskern langs de Maas, haar levend karakter en bebouwing. Die kern bestaat zowel uit boerderijen als klassieke herenhuizen. De frêle dorpskerk reikt er bovenuit. Dorpsbewoners zijn druk doende met het wassen en drogen van kledingstukken. Wassen in de uiterwaarde, drogen aan een lijn aan de rand van de dorpskern. Twee personen zijn in aantocht om te  worden overgezet op de Maas. De schipper wacht op hen in zijn kleine veerboot. Aan de andere zijde van de Maas bereikt een boerin de oever om met het veerbootje naar het dorp te kunnen gaan. Een geit graast in het sappige weiland. Zo maar een dag lang geleden in Broekhuizen aan de Maas

Biografie 

Groenewegen studeerde aan de Academie voor Beeldende kunsten te Rotterdam. Daar bleef hij vervolgens wonen en werken tot 1898. Vervolgens ging hij naar  Den Haag en van 1923 tot 1963 woonde en werkte hij in het Noord Brabantse Budel.

Groenewegen geldt als een van de laatste exponenten van de Haagse School. Vooral zijn vroege werken getuigen daarvan. Hij maakte werk in olieverf, maar bereikte een hoogtepunt in zijn technisch hoogstaande aquarellen. Niettemin is hij zowel in zijn aquarellen, olieverven als tekeningen een meester in het weergeven van koeien. Verder maakte hij ook karaktervolle portretten, stillevens, interieurs met boerenfiguren, stads-, en riviergezichten. Veel van zijn werken werden tijdens zijn leven geëxporteerd naar Engeland, Schotland, Canada en de VS. Een groot aantal ervan hebben, via veilingen, de weg weer terug naar Nederland gevonden. In Budel staat nog steeds het huis dat hij zelf heeft laten bouwen en is een straat naar hem vernoemd.

Delen: