Duinven

 

Prijs: Op aanvraag
Schilder: Ende, Henk van de
Afmetingen: 72 x 62, inclusief lijst, werk is in goede staat
Signatuur: linksonder
Techniek: Olieverf op doek

 

Beschrijving

We zien vennetjes volledig opgenomen in een golvende, rijkgeschakeerde hei-, en duinnatuur. Het is vroeg in de ochtend. Op dit tijdstip zetten lichte nevel en dauw in de duinen nog de toon.
Henk van de Ende heeft een verfijnde blik.  Als een componist mengt hij met zijn palet vele tinten groen, paars, geel en grijs tot een stemmig duinlandschap.
Ook de compositie mag er zijn. De duinrug omzoomt met prachtige zachte  glooiingen, twee in elkaars verlengde liggende vennetjes. Het klopt allemaal precies. Maar de verschillende berken- en naaldbomen op de top van het duin zijn letterlijk en figuurlijk het hoogtepunt van dit werk. De overgang van en naar de horizon verloopt harmonieus. Van beneden af gezien zorgen ze voor beweging door de elegante manier waarop de duinrug naar boven loopt. En vanuit de verte naar de voorzijde gezien doen ze dat eveneens. De blik kan van de kijker kan vanuit de horizon weer terug gaan naar het uitgangspunt aan de voorzijde van dit landschap.
Van de Ende schept in dit duinlandschap met zijn fijnzinnige hand veel perspectief. Hij doet dat met een diversiteit van rijk geschakeerde kleuren en vormen. Hij brengt de schoonheid van de duinen fraai en fris tot uitdrukking.

 

Biografie 

Henk van den Ende (1908 -1998) werd geboren te Den Haag. Hij ontving schilderlessen van de bekende Haagse landschapschilder Aris Knikker. Henk v.d. Ende schilderde in traditionele zin landschappen, stadsgezichten en portretten. Hij woonde en werkte o. m. te Den Haag, Fontainebleau, Buren en Leiden. Hij gaf les aan zijn zoon Leo van den Ende. Was lid van de Nederlandse Schetsclub. Werk van hem bevindt zich o.a. in het Stedelijk Museum, De Lakenhal Leiden, Stichting Museum Rijswijk en het Koninklijk Huis.

 

 

Delen: