Dorpsweg met boerderijen

Prijs: Verkocht
Schilder: Antoon Kruysen
Afmetingen: 59 x 37, inclusief lijst, in goede staat
Signatuur: linksonder
Techniek: Olie op doek 

 

Beschrijving

Dit schilderij laat zien hoe dicht vader en zoon Kruysen bij elkaar staan: qua spiritualiteit, onderwerp, colorisme, vormentaal.

De geest van het geloof is in dit prachtige werk zichtbaar door de struiken aan de voorzijde. De takken en bladeren branden door felle kleuren en speelse vormen. De associatie met Exodus 3 dringt zich op. Dat symbolisch struikgewas vormt een fraaie tegenstelling met de massieve, robuuste boerderijen, klein en groot. Fraai is het contrast met de weke kleuren van hun daken: gebroken paars, grijs en blauw. Boven hen spreidt zich, als een groot egaal vlak, ja als een spiegel, de luister en ruimte van het hemel uit.

En dan, onderaan op dit Brabantse toneel, een landweggetje. Daarop zien we zachte, liefdevolle toetsen, die zich als voetstappen naar achteren begeven. Het zijn stilzwijgende symbolen van de kortstondige menselijke weg door het leven.

Bibliografie 

Antoon Kruysen (1898 – 1977) werd geboren in Boxtel als zoon en vroege leerling van de bekende kunstschilder Jan Kruysen.  Hij volgt de academie in Rotterdam en vertrekt daarna naar Zwitserland waar hij succesvolle exposities heeft. In 1923 vestigt hij zich in Parijs, waar hij als schilder doorbreekt. In Parijs ondergaat hij de invloed van de moderne stromingen van bekende kunstenaars zoals Chagall, Matisse, Soutine en De Vlaminck. Zijn bekendheid groeit en hij krijgt veel erkenning. Kleurexplosies, een vaardige toets met eigen kleurenpalet: het zijn kenmerken van het werk van Kruysen. Zijn expressionistische schilderijen zijn boeiend, zowel door de voorstellingen als door de vormentaal en het fauvistische kleurgebruik. In 1936 keert hij terug naar Nederland vanwege de oorlogsdreiging in Frankrijk. In 1947 vertrekt hij wederom naar Frankrijk waar hij exposities heeft en erkenning geniet. Antoon Kruysen wordt tot de grote Brabantse expressionisten gerekend en zijn werk is vertegenwoordigd in diverse musea.

 

Delen: