Dorp met een vlucht kraaien

Prijs: Op aanvraag
Schilder: Antoon Kruysen
Afmetingen: 78 x 64, inclusief lijst, in goede staat
Signatuur: linksonder
Techniek: Olie op doek 

 

Beschrijving

Antoon Kruysen onderging via zijn vader heel vroeg in zijn leven de invloed van Vincent van Gogh. En ook hij vertrok naar Frankrijk, nadat hij zich als kunstenaar in Brabant had ontwikkeld. Daar verbleef hij langere tijd. Hij overleed er in Chartres. In dit doek, gemaakt in Frankrijk, is Vincent van Gogh onmiskenbaar aanwezig.

We zien een vlucht kraaien die in de vorm van een kruis over een dorp heen trekken. De vogels vliegen in de richting van een naar de horizon wegdraaiende weg. Ook de wolken bewegen met de vogels mee naar naar die verte, waar de verlossing gloort. Vanuit een dal volgen aan weerszijden het dorp en de bomen hun sierlijke, hemel opwaartse vlucht. Zie de bomen, met hun spitse, zwevende takken, die op hun beurt de kwetsbare ‘vluchtigheid’ van het leven uitbeelden. En het dorp, in de vorm van een driehoek, waar de kerktoren als een baken naar de hemel  torent. Dat alles brengt vaart in dit werk. Kruysen brengt de bomen, de weg en de bomen op één gemeenschappelijke noemer: het kruis. Dat is de waarheid van, naar de woorden van zijn vader Jan Kruysen: “leven om te sterven”, de zin van de opstanding en verlossing.

Antoon Kruysen zet met een paar krachtige, diep doorleefde penseelstreken een beeld neer van het leven met haar geheimzinnige betekenis. Een pad, vogels, wolken, huizen, schuren, straten, bomen: allemaal puzzelstukjes vol met expressie en in dienst van het grote verlossingsverhaal.

Biografie 

Antoon Kruysen (1898 – 1977) werd geboren in Boxtel als zoon en vroege leerling van de bekende kunstschilder Jan Kruysen.  Hij volgt de academie in Rotterdam en vertrekt daarna naar Zwitserland waar hij succesvolle exposities heeft. In 1923 vestigt hij zich in Parijs, waar hij als schilder doorbreekt. In Parijs ondergaat hij de invloed van de moderne stromingen van bekende kunstenaars zoals Chagall, Matisse, Soutine en De Vlaminck. Zijn bekendheid groeit en hij krijgt veel erkenning. Kleurexplosies, een vaardige toets met eigen kleurenpalet: het zijn kenmerken van het werk van Kruysen. Zijn expressionistische schilderijen zijn boeiend, zowel door de voorstellingen als door de vormentaal en het fauvistische kleurgebruik. In 1936 keert hij terug naar Nederland vanwege de oorlogsdreiging in Frankrijk. In 1947 vertrekt hij wederom naar Frankrijk waar hij exposities heeft en erkenning geniet. Antoon Kruysen wordt tot de grote Brabantse expressionisten gerekend en zijn werk is vertegenwoordigd in diverse musea.

 

Delen: