Panorama van de Peel bij Deurne

Prijs: Op aanvraag
Schilder: Peter van den Braken
Afmetingen: 84 x 65 inclusief fraaie bijpassende lijst, in goede staat
Signatuur: achterzijde
Techniek: Olieverf op doek

 

Beschrijving

In dit spektakelstuk schildert Peter van de Braken een groots panorama, direct ontleend aan de natuurbeleving. Vanuit een hoogte turen we over het Rijk van de Peel bij Deurne. Het landschap ligt volledig voor ons open. Tot het oog reikt zien we een onmetelijke, rijk geschakeerde vlakte. De bewolkte hemel lijkt de aarde naar beneden te drukken en nog vlakker te maken dan ze al is. Hier heerst de grote ruimte, het oneindige perspectief. We zien de aardse kracht van de Peel met alle karakteristieke oerelementen in beeld: water, lucht, aarde en het vuur van de schilder.

 

Biografie 

Peter van den Braken werd geboren in 1896 in Eindhoven als zoon van Poulus Catharina (Pauw) van den Braken (1868-1963) en Maria Elisabeth Cecilia van Bakel (1894-1980). Hij was de jeugdvriend van Antoon Coolen, die ook landelijk vooral werd als streekromanschrijver van het Brabantse leven. Van den Braken was een bewonderaar van Vincent van Gogh. In het schildersdorp Heeze was de schilder Jan Kruysen zijn leermeester  en had contact met zijn zoon Antoon Kruysen.

Van den Braken heeft op vele plaatsen gewoond en hij heeft ook veel gereisd. Reeds op twaalfjarige leeftijd besloot hij Brabant te verlaten om met zijn schildersbenodigdheden de wereld rond te trekken.

Zo werkte hij in zijn jonge jaren onder andere in Brussel, Maastricht, Nijmegen, Amsterdam, Kortenhoef, Parijs, Londen en Rome. Vroeg in zijn leven werkte hij ook in Zwitserland, Frankrijk en Portugal. Later enige tijd in Finland, Noorwegen, Noord-Amerika. in Canada (Montreal en Toronto), Palm Beach in Florida en in Mexico City.

Hij maakte vooral landschappen en stillevens, waarbij hij uitging van zijn geheugen en van schetsen. Maar eerst en vooral was en bleef hij, in het spoor van Jan Kruijsen en diens zoon Antoon, toch bij uitstek de schilder van het fraaie Brabantse landschap met haar typische boerderijen.

 

 

Delen: