De idioot van Heeze

Prijs: Verkocht
Schilder: Piet van Wijngaerdt
Afmetingen: 75 x 69, inclusief lijst. Werk is in goede staat.
Signatuur: linksonder,
Techniek: Olieverf op doek

 

Beschrijving

De bekende Noord Hollandse schilder, lid van de Bergense school, Piet van Wijngaerdt, verbleef gedurende lange tijd jaarlijks in Heeze. Ongetwijfeld heeft hij de meest spraakmakende inwoners van Heeze leren kennen. Eén ervan was ‘de idioot van Heeze’. Piet van Wijngaerdt heeft hem geportretteerd en gehuldigd.

We zien een man in een blauwe boerenkiel met een hoed op. Zijn houding en het gezicht zijn gespannen. Eén oog gesloten, het andere oog wijd open. Zijn lichaam is verkrampt. Hij wordt opgejaagd en wacht angstig af op wat te gebeuren staat. Achter hem wenkt het perspectief van de opkomende zon, gehuld in haar rode gloed. Maar de landweg leidt naar een ongewisse, onheilspellende verte. Zie daar de ingrediënten van dit dramatisch schilderij.

Maar wat zegt het ons?

In dit werk maakt het expressionisme van Piet van Wijngaerdt ‘de idoot van Heeze’ tot ’transfiguratie’ van het menszijn. Het onderwerp van dit schilderij is niet deze mens, door zijn medemensen ‘idioot’ genoemd. Maar het is datgene wat allen, die hem zo noemen, niet willen zien: het tragische of ‘idiote’ lot van élke mens. Dus het lot van een zon, die steeds opkomt en weer ondergaat, van een die mens eindig is, komt en gaat, en van een bestaan dat door vrijheid angstig is waar niemand echt raad mee weet.
De mens op dit schilderij heeft één oog dicht, het andere open. Hij weet dat er geen weg terug is en staart wezenloos in een verte die onbekend moet blijven.

 

Biografie 

De Amsterdamse schilder Piet van Wijngaerdt (1873 -1964) wordt samen met Henri le Fauconnier beschouwd als theoretische grondlegger van de Bergense School. Hij schilderde landschappen, figuren en krachtige stillevens in een kubistiche expressionistische stijl. Daarbij waren onverwachte kleurcontrasten en de werking van licht en donker een belangrijk uitdrukkingsmiddel. HIj werkte hoofdzakelijk in de buurt van Amsterdam. Jaarlijks verbleef hij echter in het Noord Brabantse Heeze. Evenals de Dordtse schilder Cor Noltee, die er ook enige tijd verbleef, onderging hij de invloed van, en oefende hij invloed uit, op de in Heeze en omgeving aanwezige Brabantse schilders.

Delen: