Rozen en klokjesbloemen

Prijs: Verkocht
Schilder: Kruysen, Jan
Afmetingen: 75 x 43, inclusief fraaie lijst, werk is in goede staat
Signatuur: rechtsonder
Techniek: Olieverf op schildersboard

 

Beschrijving

Dit werk is een markant voorbeeld van het spiritueel expressionisme van Jan Kruysen.

Goddelijk licht straalt uit het cirkelvormig hart van dit schilderwerk. Dit ligt net iets onder het midden van het doek. Het licht straalt in twee kleuren: van wit naar geel. Het licht is fel en heerst in het hart van de cirkel. De rode rozen verbeelden het H. Hart van Christus. De klokjesbloemen, gehuld in fraaie blauwe, paarse en witte kleuren, draaien om H. Hart heen. Zij dansen rond in dit zalig narratief. Alle bloemen zingen en juichen in en door de altijd beweeglijke vorm van de cirkel. De cilindervormige vaas is de kelk. De tafel het altaar.

Het werk draagt de dienst op aan wat zelf niet zichtbaar is, maar waaraan dit fijne schilderij zo helder haar kracht ontleend.

 

Biografie 

Jan Kruysen (1874 – 1938) was een typische persoonlijkheid. Gekleed met een grote zwierige hoed, wambuis, kuitbroek en schoenen met gespen en een wijde cape, behoorde Jan Kruysen met zijn markante kop, met snor en puntbaardje, gedurende vele jaren bij het dorpsbeeld van Oirschot. Jan Kruysen werd geboren in het Brabantse Liempde, vlakbij Boxtel waar hij in 1897 voor de eerste keer trouwde en wel met Barbara van Dijk die hem zestien kinderen zou schenken. Velen stierven vroegtijdig door armoede. Belangrijk in zijn leven waren verder Heeze, waar hij jaren deel uitmaakte van de schildergroep ‘de Kempen’ en Weert. In Valkenburg ontmoette hij de mecenas Henri Wijsbek, met wie hij ook bevriend raakte. Later zwierf hij ondermeer door Duitsland, waar hij in Silezie de officiersweduwe Maria Menzel leerde kennen met wie hij in 1924 in Oirschot trouwde. Jan Kruysen overleed als inwoner van Oirschot in 1938 in het St. Josephziekenhuis in Eindhoven op 64-jarige leeftijd.

 

Delen: