Mansportret

 

Prijs: Op aanvraag
Schilder: Johannes Embrosius van de Wetering de Rooij
Afmetingen:  47 x 38 zonder lijst; redelijke tot goede staat
Signatuur: rechtsonder
Techniek: Olieverf op doek

 

Beschrijving

Mooi, sterk en uitgewerkt mansportret. Wetering de Rooij maakt in dit vroege werk -te dateren rondom 1900- een ‘doorschijnende’, transparante tekening. Het wit schijnt helder door de zwarte lijnen heen. De karakteristieke eigenschappen van de persoon en zijn kleding komen er door tot uitdrukking. Bekend zijn enkele andere tekeningen van dezelfde persoon, maar zijn naam helaas niet.
Het gezicht is het centrum van de lijnvoering. Vele indringende lijnen vormen de verfijnde structuur van de serieuze en aandachtig blik. Fraai vooraanzicht van de expressieve hand. Die houdt met veel Fingerspitzengefühl de pijp puntig vast.

 

 

Biografie 

J.E. Van de Wetering de Rooij (1877 – 1972), geboren te Woudrichem. was een impressionist met een romantische inslag. Met name onder invloed van de schilders van de Haagse School was hij altijd op zoek naar het uitbeelden van het licht op verschillende momenten van de dag, bij alle soorten weer. Hij koos graag schilderachtige plekjes. En heeft er ook in Brabant vele geschilderd. Hij legde een voorliefde aan de dag voor rivier-, en havengezichten. Hij verbleef enige tijd in en rondom Heeze, maakte deel uit van de schilderskolonie. Van hem zijn uit die periode prachtige dorpsgezichten en landschappen te schilderen.

Delen: