Brabants dorpsgezicht

 

Prijs: Op aanvraag
Schilder: Johannes Embrosius van de Wetering de Rooij
Afmetingen:  inclusief lijst werk is in goede staat
Signatuur: rechtsonder
Techniek: Olieverf op doek

 

Beschrijving

Een werk vermoedelijk geschilderd in Heeze. De compositie en het perspectief van dit zomerse werk zijn ingenieus. Vanuit een punt aan de rechterzijde, gelegen bij de boom, loopt de weg met haar twee zijden in een denkbeeldige driehoek naar voren. Een korte lijn, afgebakend door de boerderij aan de rechterzijde van dit werk. En een lange lijn, begrenst door vier boerderijen. De weg loopt zoals een rivier over de volle breedte van dit werk naar voren uit. En verder komen de weg de boerderijen, de figuren en hun dieren -van groot tot klein- op dit landelijke toneel speciaal voor ons op. Ze richten zich allemaal direct tot ons.
De tinten in dit werk zijn zacht, kleurig en ingetogen. Het licht is niet geconcentreerd op een bepaalde plaats, maar straalt door de hele voorstelling heen. Toch zien we enkele lichtaccenten, gericht op objecten, waarvoor Wetering de Rooij om bijzondere aandacht vraagt. Vooral het kleine meisje aan de voorzijde -met de strikjes- steelt te de show. Wetering de Rooij belicht haar met behulp van het stralend wit in de wand van de boerderij en dat van haar blouse. Ook de boerderijen stralen door de belichting met helder wit. Verder door de bijna mystieke, groene en blauwe kleuren van de vensters en deuren van de boerderijen.
En dan natuurlijk de boer met zijn helder blauwe hemd, zijn sjokkend zoontje en statig vee. Het licht valt op twee van de vier koeien. Het gezelschap is fraai van boven naar beneden neergezet. De kippen op de voorgrond zijn andere kleine, speelse lichtpuntjes.

Al bij al een meesterlijke en evenwichtige compositie met veel sfeer. Warme kleuren, fraaie boerderijen en liefdevolle aandacht voor mens en dieren.

 

Biografie 

J.E. Van de Wetering de Rooij (1877 – 1972), geboren te Woudrichem. was een impressionist met een romantische inslag. Met name onder invloed van de schilders van de Haagse School was hij altijd op zoek naar het uitbeelden van het licht op verschillende momenten van de dag, bij alle soorten weer. Hij koos graag schilderachtige plekjes. En heeft er ook in Brabant vele geschilderd. Hij legde een voorliefde aan de dag voor rivier-, en havengezichten. Hij verbleef enige tijd in en rondom Heeze, maakte deel uit van de schilderskolonie. Van hem zijn uit die periode prachtige dorpsgezichten en landschappen te schilderen.

Delen: