Bospad

Prijs: Op aanvraag
Schilder: Peter van den Braken
Afmetingen: 48 x 40, inclusief lijst, werk is in goede staat
Signatuur: linksonder, gedateerd 1931
Techniek: Olieverf op doek

 

Beschrijving

In dit werk toont Peter Van den Braken zijn kracht. We zien geen plaatje van een bepaald bos, hier of daar. Nee, van den Braken geeft door dit schilderij in expressionistische zin vorm en inhoud aan wat hij ziet als haar ziel. Groot middel zijn kleuren. Niet voor niets maakte van den Braken zijn verf zelf, mêleerde die in functie van de voorstelling.

In dit werk zien we markante kleuren, bijvoorbeeld vele variaties van ‘paars’ en ‘grijs’. Verder hult van den Braken de hele voorstelling in één overheersende, maar bijna onzichtbare nevelachtige kleur blauw. Dit is zijn idee van de levenskracht van het bos. Schoonheid kan dus niet zonder kleuren. Toch zien we op de achtergrond haar duister, diep en ondoordringbaar wezen. Hier zien we iets paradoxaals. De achtergrond is  een muur, een duisternis, waarop kleuren van licht vastlopen, maar ook scherp zichtbaar worden. Dit werk roept op over het bestaan van de ziel van liefde en schoonheid na te denken.

 

Biografie 

Peter van den Braken werd geboren in 1896 in Eindhoven als zoon van Poulus Catharina (Pauw) van den Braken (1868-1963) en Maria Elisabeth Cecilia van Bakel (1894-1980). Hij was de jeugdvriend van Antoon Coolen, die ook landelijk vooral werd als streekromanschrijver van het Brabantse leven. Van den Braken was een bewonderaar van Vincent van Gogh. In het schildersdorp Heeze was de schilder Jan Kruysen zijn leermeester  en had contact met zijn zoon Antoon Kruysen.

Van den Braken heeft op vele plaatsen gewoond en hij heeft ook veel gereisd. Reeds op twaalfjarige leeftijd besloot hij Brabant te verlaten om met zijn schildersbenodigdheden de wereld rond te trekken.

Zo werkte hij in zijn jonge jaren onder andere in Brussel, Maastricht, Nijmegen, Amsterdam, Kortenhoef, Parijs, Londen en Rome. Vroeg in zijn leven werkte hij ook in Zwitserland, Frankrijk en Portugal. Later enige tijd in Finland, Noorwegen, Noord-Amerika. in Canada (Montreal en Toronto), Palm Beach in Florida en in Mexico City.

Hij maakte vooral landschappen en stillevens, waarbij hij uitging van zijn geheugen en van schetsen. Maar eerst en vooral was en bleef hij, in het spoor van Jan Kruijsen en diens zoon Antoon, toch bij uitstek de schilder van het fraaie Brabantse landschap met haar typische boerderijen.

 

Delen: