Bosgezicht met watergang

Prijs: Op aanvraag
Schilder: Jan Kruysen
Afmetingen: 69 x 49, inclusief lijst, werk is in goede staat
Signatuur: rechtsonder
Techniek: Olieverf op schildersboard

 

Beschrijving

Kruysen kiest in dit werk voor een expressionistische toonzetting. Met vehement kleurgebruik streven de bomen als bakens van expressie in krachtige verticale lijnen naar de hemel. Verrassend is de diepte van het bos, dat met een zoom de aarde raakt. Kruysen geeft dat aanrakingspunt met een prachtige kobalt blauwe kleur weer. De subtiele vlakverdeling in dit werk is fraai en staat volledig ten dienste aan zijn hommage van het bos als heilig zinnebeeld. Dat is het grote thema van dit werk.

Kruysen nam dit werk op in zijn boek (‘Het boek’).


Biografie 

Jan Kruysen (1874 – 1938) was een typische persoonlijkheid. Gekleed met een grote zwierige hoed, wambuis, kuitbroek en schoenen met gespen en een wijde cape, behoorde Jan Kruijsen met zijn markante kop, met snor en puntbaardje, gedurende vele jaren bij het dorpsbeeld van Oirschot.

Jan Kruysen werd geboren in het Brabantse Liempde, vlakbij Boxtel waar hij in 1897 voor de eerste keer trouwde en wel met Barbara van Dijk die hem zestien kinderen zou schenken. Een aantal daarvan stier vroeg door armoede. Belangrijk in zijn leven waren verder Heeze, waar hij jaren deel uitmaakte van de schildergroep ‘de Kempen’ en Weert. In Valkenburg ontmoette hij de mecenas Henri Wijsbek, met wie hij ook bevriend raakte. Later zwierf hij ondermeer door Duitsland, waar hij in Silezie de officiersweduwe Maria Menzel leerde kennen met wie hij in 1924 in Oirschot trouwde. Jan Kruysen overleed als inwoner van Oirschot in 1938 in het St. Josephziekenhuis in Eindhoven op 64-jarige leeftijd.

 

Delen: