Bos en Duingezicht

Prijs: Op aanvraag
Schilder: Peter van den Braken
Afmetingen: 62 x 52, inclusief lijst, werk is in uitstekende staat
Signatuur: linksonder, ongeveer 1930
Techniek: Olieverf op doek

 

Beschrijving

Peter van den Braken levert geen kant en klare objecten af. Geen direct herkenbare plaatjes. Zijn wereld blijft mystiek, geheimzinnig. Zijn schilderkunst is een kracht om de ziel van het onzichtbare, onherkenbare, toch zichtbaar te maken. Daarom nodigt hij uit tot reizen, buiten ons zelf treden.

Ook dit werk heeft een reiziger nodig. Bij eerste aanblik oogt het bos chaotisch. We moeten reizend door het werk heen om het te zien en ervaren. De inhoud van haar aparte verdeling in kleurrijke horizontale vlakken leren kennen. De de verticale gelaagdheid en veelheid van bomen zien. Pas ‘dwars’ door de ziek van dit alles verschijnt dan ‘het bos’ en het duistere ‘duinven’. Pas dan worden dunne lijntjes, ‘paden’, zichtbaar, die er van bovenaf toe leiden. Grootse gids in dit werk is het witte, krijtachtig, hemels licht.

Peter van den Braken zag niets in abstracte schilderkunst. Maar in dit werk komt hij daar toch dicht bij.

 

Biografie 

Peter van den Braken werd geboren in 1896 in Eindhoven als zoon van Poulus Catharina (Pauw) van den Braken (1868-1963) en Maria Elisabeth Cecilia van Bakel (1894-1980). Hij was de jeugdvriend van Antoon Coolen, die ook landelijk vooral werd als streekromanschrijver van het Brabantse leven. Van den Braken was een bewonderaar van Vincent van Gogh. In het schildersdorp Heeze was de schilder Jan Kruysen zijn leermeester  en had contact met zijn zoon Antoon Kruysen.

Van den Braken heeft op vele plaatsen gewoond en hij heeft ook veel gereisd. Reeds op twaalfjarige leeftijd besloot hij Brabant te verlaten om met zijn schildersbenodigdheden de wereld rond te trekken.

Zo werkte hij in zijn jonge jaren onder andere in Brussel, Maastricht, Nijmegen, Amsterdam, Kortenhoef, Parijs, Londen en Rome. Vroeg in zijn leven werkte hij ook in Zwitserland, Frankrijk en Portugal. Later enige tijd in Finland, Noorwegen, Noord-Amerika. in Canada (Montreal en Toronto), Palm Beach in Florida en in Mexico City.

Hij maakte vooral landschappen en stillevens, waarbij hij uitging van zijn geheugen en van schetsen. Maar eerst en vooral was en bleef hij, in het spoor van Jan Kruijsen en diens zoon Antoon, toch bij uitstek de schilder van het fraaie Brabantse landschap met haar typische boerderijen.

 

Delen: