Bosgezicht

Prijs: Verkocht
Schilder: Jan Kruysen
Afmetingen: 92 x 72, inclusief ijst, werk is in goede staat
Signatuur: rechtsonder
Techniek: Olieverf op doek

 

Beschrijving

In het herfstbos daalt van bovenaf een verhelderend en verwikkend licht naar beneden. Het licht baant zich een weg over een pad door bijna ondoordringbaar gebladerte. De bomen richten zich verticaal en krachtig naar boven. Ze verlangen terug naar hun hemelse wortels. Intussen zegenen ze de aarde met hun aanwezigheid.
Fraai is in dit frisse werk is ook het contrast tussen de massieve, bruine en oranje aardbodem en de doorzichtige bovenzijde van dit werk. Daartussen een speelse veelheid met natuurlijke variaties van licht en kleur, en van toetsen en vormen.
Dit werk met vluchtige kleurtoetsen en bomen in grote strakke vlakken is een geslaagde mengeling van impressionisme en expressionisme.

 

Biografie 

Jan Kruysen (1874 – 1938) was een Brabants schilder van landschappen, figuren, stillevens, portretten en stadsgezichten die verschillende stijlen hanteerde, maar toch met een overwegende expressionistische met een religieuze ondertoon. Hij was bewogen door het lief en leed van de armen en kan een boerenschilder genoemd worden. In het begin werd hij kort gegrepen door het luminisme. Maar hij schilderde ook symbolistische werken. Hij is de vader van schilders Antoon en Maria Kruysen.

Delen: