Boerin met koe bij ondergaande zon

Prijs: Op aanvraag
Schilder: Walter Castle Keith
Afmetingen: 103 x 88, inclusief lijst. Werk is in goede staat.
Signatuur: rechtsonder,
Techniek: Olieverf op doek

 

Beschrijving

Castle Keith schept een wonderlijk en mystiek toneel. De ondergaande zon is de hoofdrolspeler. Ze is gehuld in een kleed van nevel en licht met sprookjesachtige gele, licht blauwe, paarse en roze kleuren. Hier is een hogere macht aan het werk. Niet de boerin leidt de koe, maar beiden worden geleid door de maan in haar volle sprookjesachtige luister. De vormen, schijnbaar vast en vertrouwd door het het boerenleven, lossen op in, en vervloeien door, de majestueuze kleuren van haar licht. De grootse boerderij, lieflijke boerin, brede landweg en even brede koe, ze hebben er geen verweer tegen. De zomerse nevel verspreidt die kleuren onverbiddelijk verder.
De toeschouwer aan de andere kant van de werkelijkheid kijkt hulpeloos toe en ziet hoe dit toneel bijna ten onder gaat aan schoonheid.

 

Biografie 

Walter Castle Keith (1863 -1927) behoorde tot de Amerikaanse kunstenaars die tussen 1883 en 1914 naar Nederland verhuisden om het schilderachtige leven van de boeren en vissers te schilderen. Zo Vontdekte het Heeze, ging er wonen, en was meten betoverd door het schilderachtige leven op het boerenland. Dit met licht en kleur overgoten werk is, vermoedelijk rond 1918, in die omgeving gemaakt. Verder werkte hij in Katwijk, Den Haag, Laren en Amsterdam. In 1920 keerde hij terug naar de Verenigde Staten.

Delen: