Boerin met kippen

Prijs: Op aanvraag
Schilder: Theodorus van Oorschot
Afmetingen: 98 x 78, inclusief lijst, werk is in  goede staat
Signatuur: rechtsonder
Techniek: Olieverf op doek

 

Beschrijving

Een romantisch impressionistisch schilderij. Alles op het doek valt in één gelukzalig moment samen. Dorus van Oorschot verstaat de kunst om de eeuwigheid in de tijdelijkheid te vangen. Het gelukzalige moment te schilderen, of liever, te heiligen.
Van Oorschot schildert het boerenleven met de ‘soft focus’ van de liefde. Hij put zijn liefde uit in details, zonder het het geheel te vergeten. Details zijn in dit werk sieraden, die door zijn verfijnd licht verschijnen en fonkelen. Daarmee koestert en hult van Oorschot ze in schoonheid. Zie de prachtige kleuren en het licht in de boerin, boerderijen, boer, koeien, en kippen op voor-, en achtergrond. De schilder maakt ze met die lichtgevende kleuren doorschijnend van geluk. Veel mooier kan niet.
Het grotere geheel ontstaat door een geheimzinnige chemie tussen de details. De kolossaal hoge, fluisterend stille bomen spelen hier een rol. Ze voorzien in een hogere ruimtelijke geborgenheid tussen de delen. Maar ook zij leven door de zachte, strelende toetsen van van Oorschot.
De band tussen detail en geheel wordt nergens verbroken, daar heeft de liefde van de schilder in dit werk voor gezorgd. Een schilderij om stil van te genieten.

 

Biografie 

Theodorus (Dorus) van Oorschot (Schijndel, 1910 – 1989) was een Brabantse schilder. Hij werkte voornamelijk in een impressionistische stijl met als onderwerp vooral het landschap van de Meierij van `s-Hertogenbosch. Ook schilderde hij veel stillevens. Zijn werken zijn zowel tonalistisch(zoals het onderhavige werk) als corloristisch (zij bijvoorbeeld het bloemstuk dat deel uitmaakt van de collectie).

Tot 1972 woonde hij in een woning met aangrenzend atelier aan de Dokter Poelsstraat, nabij het centrum van Schijndel. Daarna verhuisde hij naar de Venushoek net ten westen van Schijndel. Zijn oude atelier daar, in een boerderij, is sinds 1 mei 1997 in gebruik als museum: het Atelier van Oorschot. De laatste opening was op zondag 21 december 2008. Op de hoek van de Schootsestraat en Venushoek staat een standbeeld van hem. Hij is afgebeeld met ezel.

 

Delen: