Jonge boerin aan het werk

Prijs: Op aanvraag
Schilder: Thijssen, Carolus Johannes
Afmetingen: 50 x 48, inclusief lijst, werk is in goede staat
Signatuur: linksonder
Techniek: Aquarel

 

Beschrijving

Net als zijn grote leermeester Van Gogh dringt Thijssen diep door in het hart van het Brabantse boerenleven. En ook hij vindt hij die in alledaagse activiteiten. In hun werk op het land, bij de haard, of zoals op dit schilderij, heel dicht bij de deur van de boerderij.

De rijkdom van een stoep was er nog niet. Hier wordt de ongerechtigheden uit het zand geveegd. Zelden zijn kleuren warmer en inniger dan bij Thijssen. Het helder wit van de muts met het zwarte koord, het rood oranje van de jak en het ongekend fraaie mokka bruin van de Oost Brabantse rok. Zie ook de elegant licht voorover gebogen houding, de geconcentreerde blik, en de fraai vormgegeven handen rondom de bezem. Die geven aan deze ingetogen en nijvere jonge boerin extra glans.

De sierlijk vorm van het laag afhangende rieten dak, als een ereboog, de kleine knusse deuropening en de huishoudelijke voorwerpen daarachter maken dit werk groots. Want hoezeer past dit alles bij de centraal opgestelde figuur, het kloppend hart van dit doek: de eenvoudige schoonheid van deze jonge boerin aan het werk.

 

Biografie 

Carolus Johannes Thijsen (Rotterdam 1867 – Den Dolder 1917) was kunstenaar van beroep. Hij volgde zijn opleiding bij de Academie van Beeldende Kunsten te Rotterdam hoewel hij ook in Parijs en München gestudeerd heeft. Ook was hij docent van o.a. Georges Hogerwaard. Zijn onderwerpen waren veelal genrestukken, figuurstudies, portretten en historische onderwerpen. Qua tijdvak, benadering en onderwerpen staat hij dicht bij Van Gogh. Dat geldt met name voor zijn sociaal bewogen ‘Brabantse’ werken die hij in Heeze geschilderd heeft. Daarin schildert hij de grootsheid van de armoede van de boeren. Hij verbleef langere tijd in Heeze en trad er ook in het huwelijk.

 

Delen: