Boerin bij boerderij

 

Prijs: Op aanvraag
Schilder: Bernard Koldeweij
Afmetingen:  58 x 52, inclusief lijst, in goede staat
Signatuur: linksonder
Techniek: Olieverf op paneel 

 

Beschrijving

 Van zeer nabij zijn we getuige van een boerin die haar boerderij nadert. Verder zien we figuren en dieren vanuit de verte naderen.
De compositie van dit werk verdient aandacht. Het hoofdtoneel speelt zich af aan de voorkant. Dat wordt afgebakend door een donkere tweede boerderij in de rol van buffer of dam. Een flauwe bocht in de weg zorgt voor een overgang naar achteren, waar een tweede toneel in beeld komt.
De innige, stille harmonie tussen boerin en boerderij is indrukwekkend. Stilte en rust heiligt de hechte band tussen de boerin en haar boerderij. Koldeweij situeert de boerin aan de kleinste kant aan de rand van de boerderij. Zo kan hij -binnen de omlijsting van de boerderij- liefdevol aan haar recht doen. De warme groene en bruine kleuren van boerin en boerderij stemmen eveneens overeen. Koldeweij heeft beiden als het ware voor elkaar gemaakt.
Verder is er contrast en dynamiek door diverse figuren en dieren die, helder belicht door de hemel, op de landweg vanuit de verte naar ons toekomen.
Toch staat dit bewegende, lichte deel in dienst van de de eenvoudige, gracieuze aanwezigheid van de boerin, die zo hecht en liefdevol  geborgen wordt door haar boerderij. Die kracht beheerst dit werk.

 

Biografie 

Bernard Koldeweij (1859 – 1898) is leerling van de Antwerpse Tekenacademie en van Theophile de Bock krijgt hij adviezen. Hij woont en werkt niet alleen in Antwerpen, maar ook in zijn geboorteplaats Dordrecht en verder ook in Brabant (Heeze). Zoals veel kunstenaars in de 19de eeuw, maakt Koldewey een studiereis naar Italië. Ook bezoekt hij Corsica. Koldeweij schilderde stillevens, landschappen, dorpsgezichten, haven- en riviergezichten geschilderd, geaquarelleerd en getekend. Ook zijn enkele figuurstukken van hem bekend. Hij overlijdt in 1898 in zi

Delen: