Boereninterieur in Hulsel

Prijs: Verkocht
Schilder: Zwart, Adrianus Johannes
Afmetingen: 50 x 40, inclusief ijst, werk is in goede staat
Signatuur: rechtsonder
Techniek: Olieverf op doek 

 

Beschrijving

Zwart maakte schilderijen van boerderijen  of -zoals in dit werk- van de binnenkant ervan. Daarin nemen alle voorwerpen trots hun eigen plek in. En bij de boeren bleef dat ook zo. Aan de inrichting mocht niets veranderd worden. Ook de zogenaamde ‘voortuitgang’ heeft er lange tijd geen greep op gehad. Er werd dus veel gepoetst want hun ‘eigen dingen’ waren de boeren veel waard. Zo bleef de frisheid, tijdloosheid en eigenwaarde wat hen omringde, en belangrijk maakte behouden.

In dit schilderij zorgt de kunstenaar tegen een achtergrond van witte wanden voor stralende soberheid. Precies zo komen de eenvoudige, maar oh zo mooie en eigenzinnige voorwerpen, nog beter tot hun recht.

Biografie 

Arie Zwart en zijn vrouw kwamen  in 1933 vanuit Rijswijk naar de Kempen. Eigenlijk waren ze op weg naar Frankrijk, maar toen het oog viel op een van die typische Kempische dorpjes stopte de reis en besloot Zwart op die plek te gaan schilderen. Hij zocht de pittoreske plaatsjes op. Die bleven zo, en gelukkig maar, voor altijd bewaard.

Het omvangrijke werk van Arie Zwart (1903-1988) is, sterk beïnvloed door de Haagse School. Een richting in de schilderkunst waarmee ook van Gogh in nauw contact stond. Daarin spelen licht, stemming, impressie, maar ook expressie een belangrijke rol. Zwart maakte in die lijn onder meer landschappen, stillevens, en plassen. De schilder bond zich niet aan een bepaalde streek en trok het liefst rond per boot of woonwagen door heel Nederland, maar ook daarbuiten. Hij bleef levenslang een band met Brabant, en dan met name de Kempen behouden. In zijn latere werken gaat hij onder invloed van zijn reizen door Zuid Europa over op een lichter palet.

Delen: