De Spinhoef

 

Schilder: Peter van den Braken
Afmetingen: 57 x 44, inclusief lijst
Signatuur: linksonder, rechtsonder onderschrift
Techniek: Houtsnede

 

Beschrijving

Fraai is de expressie in de vroege houtsneden van Peter van de Braken. Daarin neigt van den Braken naar het fauvisme. Wat te denken van dit werk, door van den Braken ‘De Spinhoef’ genoemd?

De bomen omgorden de boerenhut. Ze buigen ook voor de boerderij, een buiging die aan de binnenkant toeneemt. Daardoor komt de boerderij in een fraaie ovalen vorm te liggen. De boerderij zelf is gemodelleerd in de vorm van een driehoek, de betekenis van de drie-eenheid. Zij is een tempel, die zich met haar kerktorenachtig dak naar de hemel richt. Alle aandacht ook verdient het pad naar de boerderij en haar verlichte gevel.

 

Biografie 

Peter van den Braken werd geboren in 1896 in Eindhoven als zoon van Poulus Catharina (Pauw) van den Braken (1868-1963) en Maria Elisabeth Cecilia van Bakel (1894-1980). Hij was de jeugdvriend van Antoon Coolen, die ook landelijk vooral werd als streekromanschrijver van het Brabantse leven. Van den Braken was een bewonderaar van Vincent van Gogh. In het schildersdorp Heeze was de schilder Jan Kruysen zijn leermeester  en had contact met zijn zoon Antoon Kruysen.

Van den Braken woonde op vele plaatsen en reide veel. Hij liep vroeg van huis weg. En reeds op twaalfjarige leeftijd besloot hij Brabant te verlaten om met zijn schildersbenodigdheden de wereld rond te trekken. Maar zijn hart en ziel was en bleef Brabant.

Zo werkte hij in zijn jonge jaren onder andere in Brussel, Maastricht, Nijmegen, Amsterdam, Kortenhoef, Parijs, Londen en Rome. Vroeg in zijn leven werkte hij ook in Zwitserland, Frankrijk en Portugal. Later enige tijd in Finland, Noorwegen, Noord-Amerika. in Canada (Montreal en Toronto), Palm Beach in Florida en in Mexico City.

Hij maakte vooral landschappen en stillevens, waarbij hij uitging van zijn geheugen en van schetsen. Maar eerst en vooral was en bleef hij, in het spoor van Jan Kruijsen en diens zoon Antoon, toch bij uitstek de schilder van het fraaie Brabantse landschap met haar typische boerderijen

Delen: